Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Vanaf oktober zal een stukje fietspad bij Krommenie zonne-energie gaan opwekken. Speciale panelen onder het wegdek kunnen energie opwekken. Glazen platen bedekken de panelen en het glas is ruw gemaakt om niet uit te glijden. Krommenie heeft de primeur met het 100 meter lange stukje weg.

Hoewel het wat ver lijkt gaan om fietspaden zonne-energie op te laten wekken, en niet gewoon energie opwekken door panelen op daken te leggen, zijn de initiatiefnemers overtuigd dat het pure noodzaak is om fietspaden van panelen te voorzien om voldoende groene stroom op te wekken.  Zelfs als alle daken in Nederland met panelen zijn bedekt, voldoet dat slechts aan een kwart van de elektriciteitsvraag, aldus de bedenkers.

Het totale oppervlak wat in Nederland zo bedekt kan worden met zonnepanelen groeit zo met bijna 500 vierkante kilometer.  Het project SolaRoad, van onder meer onderzoeksinstituut TNO en provincie Noord-Holland, zou al eerder getest worden in het wild. Nu lijkt het eerste zonne-fietspad er toch echt van te komen.

Schaduw, of bedekking van de panelen door bijvoorbeeld een file, lijken niets af te doen aan de opbrengst ervan. Vanaf oktober zullen we ongetwijfeld meer gaan horen over deze pilot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Vattenfall introduceert flexPrijs

maart 1, 2024

In de wereld van energiecontracten zet een nieuwe trend zich voort, en

Grote verschillen energierekening komende 10 jaar!

februari 12, 2024

Een recent uitgevoerd onderzoek, gecommissioneerd door Essent en uitgevoerd door het gerenommeerde

2/3e Nederlanders verandert van energie vanwege de prijs

oktober 11, 2021

Vanwege de stijgende gasprijzen vervallen steeds meer Nederlanders in ‘energiearmoede’. Zij hebben