Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

HVC lanceert KringloopEnergie en gaat hiermee in het voorjaar van 2016 duurzame elektriciteit en gas leveren aan consumenten in heel Nederland. De afgelopen tien jaar produceerde en leverde het afval-,  grondstoffen- en energiebedrijf enkel aan haar aandeelhoudende gemeenten en waterschappen, maar vindt het nu tijd om ook de consument te bedienen.

HVC maakt energie uit restafval, biomassa (gft-afval, afvalhout en slib), wind en zon. Het bedrijf haalt het afval gescheiden op en probeert zoveel mogelijk te recyclen. Gft-afval uit de groene bak wordt gecomposteerd en vergist en niet-herbruikbaar restafval en afvalhout wordt verbrand. Zo krijgt HVC groen gas uit gft-afval en de vrijgekomen warmte uit verbranding van restafval en afvalhout wordt via turbines omgezet naar elektriciteit. De dan nog overgebleven restwarmte, levert het bedrijf aan huishoudens en bedrijven rondom de installaties. In het voorjaar van 2016 is het voor de consument in heel Nederland mogelijk om via HVC schone energie te kopen.

Circulaire economie

Het bedrijf wil met  KringloopEnergie de cirkel rond maken en de opgewekte energie op een transparante en eerlijke manier terug leveren aan de eindgebruiker. “De circulaire economie moet er echt komen, dat is geen keus”, zegt algemeen directeur Wim van Lieshout. “Het behoort tot onze taak om duurzame energie op te wekken uit niet herbruikbare afval- en biomassastromen en andere duurzame energiebronnen. Onze visie is dat duurzame energie het beste decentraal kan worden opgewekt. Lokale en regionale eigenaren, de inwoners en de gemeenten, worden zich daardoor bewuster van het energievraagstuk. We zetten daarom in op meer participatie van lokale partijen in wind-, zon- en wellicht warmteprojecten. Het is voor ons dan ook een logische stap om onze energie op grote schaal beschikbaar te maken voor de consument”.

Duurzaamste energiebedrijven in Nederland

Deze week stond HVC nog in de top vijf van duurzaamste energiebedrijven van Nederland. Het onderzoek, uitgevoerd door de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, Wereld Natuur Fonds en WISE, richt zich op de duurzaamheid van elektriciteit en verkent in welke mate de Nederlandse stroomleveranciers hier in positieve of negatieve zin aan bijdragen. “Doordat wij al het niet-herbruikbare restafval van consumenten hergebruiken voor nieuwe energie en daarnaast vooral investeren in windenergie is het ons gelukt om de top vijf te bereiken”, zegt Wim van Lieshout.

Over HVC

HVC is een afval, grondstoffen– en energiebedrijf van 46 aandeelhoudende gemeenten en 6 waterschappen (uit Noord-Holland, Flevoland, Zuid-Holland en Friesland). HVC richt zich op het hergebruik van grondstoffen, afvalbeheer en op verduurzaming van de energievoorziening van de in HVC deelnemende overheden. Naast windenergie, zonne-energie en bio-energie, ontwikkelt HVC warmtenetten die huizen en bedrijven verwarmen en installaties die groen gas maken uit gft-afval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Twee derde Nederlanders wisselt alleen vanwege de prijs van energieleverancier

Vanwege de stijgende gasprijzen vervallen steeds meer Nederlanders in ‘energiearmoede’. Zij hebben

Elektriciteit prijzen 2017

De nieuwkomers op de Nederlandse energiemarkt

Door de liberalisering van de energiemarkt in Nederland hebben een aantal nieuwe

8x voor- en nadelen veranderen van energieleverancier

Gedurende het laatste jaar alleen al is zeker 20% van de Nederlanders