Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Een nieuwe techniek moet zonnecellen goedkoper en efficiënter maken. Onderzoekers van het bedrijf Semprius hebben een nieuwe technologie uitgevonden waarmee zonnecel een efficiëntie krijgt van 50 procent. Traditionele zonnecellen zetten momenteel nog minder dan 25 procent van de energie in zonlicht om in elektriciteit. Zonne-energie evolueert zo verder door en zal in populariteit stijgen.

Een leuk detail is dat deze techniek, zodra die grootschalig uitgerold kan worden, de prijs per kilowattuur onder die van aardgaswinning krijgt. Aardgaswinning kost nu nog zo’n 5 eurocent per kilowattuur energie. De nieuwe zonnecel zal onder de 3 eurocent uitkomen.

Ontwikkeling zonnecel

De ontwikkelaars hebben de zonnecel ontwikkeld door meerderde halfgeleide materialen op elkaar te zetten. Iedere laag kan zo een andere frequentie van licht opnemen. Door de cellen elektrisch te verbinden gaat de efficiëntie verder omhoog. Een cel heeft een doorsnee van slechts een millimeter. Door het kleine formaat hoeft er minder gekoeld te worden, iets wat efficiëntie ook weer ten goede komt.

De eerste prototypen zonnepanelen zijn inmiddels vervaardigd en halen een efficiëntie tot 44 procent. Wel is de zonnecel duurder om te maken dan de huidige generatie zonnecellen. Massaproductie is nodig om de kosten per unit lager te houden. De vraag wordt nu of de cel massaal geproduceerd kan worden en wanneer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Vattenfall introduceert flexPrijs

maart 1, 2024

In de wereld van energiecontracten zet een nieuwe trend zich voort, en

Grote verschillen energierekening komende 10 jaar!

februari 12, 2024

Een recent uitgevoerd onderzoek, gecommissioneerd door Essent en uitgevoerd door het gerenommeerde

2/3e Nederlanders verandert van energie vanwege de prijs

oktober 11, 2021

Vanwege de stijgende gasprijzen vervallen steeds meer Nederlanders in ‘energiearmoede’. Zij hebben