Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Elektriciteit prijzen 2017

Gemeenten en provincies die in 2009 betrokken waren bij de verkoop van Essent aan RWE zouden in principe een boete kunnen opleggen aan het bedrijf. Het Duitse RWE hield zich afgelopen jaren namelijk niet aan de gemaakte duurzaamheidsafspraken. Dit zou tot een boete van 40 miljoen euro kunnen leiden. Toch wordt de boete niet opgelegd.

Bert Pauli van de provincie Noord-Brabant meldt dat de boete wettelijk niet eens is af te dwingen, ondanks het niet nakomen van afspraken. Pauli meldt verder wel dat de leden van de stichting die toezicht houdt op de naleving van het contract “unaniem betreuren dat de duurzaamheidsdoelstellingen niet zijn behaald”. Geen duurzame energie en ook geen boete dus. Nu rijst wel de vraag waarom er uberhaupt voorwaarden zijn gesteld als niets afgedwongen kan worden.

Geen megaboete voor Essent

Pauli volhardt dat de verkoop van Essent een goede zet is geweest. Volgens hem heeft de verkoop de lokale overheden in staat gesteld om een goed duurzaamheidsbeleid te voeren. Bovendien hebben de verkopende partijen destijds goed kunnen cashen, aangezien Essent nu veel minder waard is. Groenlink is teleurgesteld. Deze partij had een boete geëist en had met de 40 miljoen lokale duurzame projecten willen realiseren.


Meer nieuws:

Meer nieuws