Blog

De Toekomst van Energie: Essent

In deze eerste editie van de rubriek De Toekomst van Energie, hebben wij  aan energieleverancier en producent Essent aantal vragen voorgelegd. Hieronder valt te lezen hoe de leverancier aankijkt tegen de toekomst van energie in Nederland en of er wat valt te zeggen over de ontwikkelingen van de energieprijs in Nederland.

Essent: zowel grijs als groen

Essent is de grootste producent van duurzame energie in Nederland, mede dankzij het meestoken van biomassa in de Amercentrale in Geertruidenberg. Ook wekt de energieleverancier duurzaam energie op met behulp van windmolens. Dankzij het windmolenpark in Eemshaven kunnen 136.000 Nederlandse huishoudens gebruik maken van groene stroom. In totaal produceert Essent een kwart van alle duurzame energie die in Nederland wordt opgewekt. De energieleverancier wekt ook stroom met behulp van kolencentrales, gascentrales en heeft een minderheidsbelang in kerncentrale Borssele.

“Kies de stroom van je lokale windmolen”

Volgens Essent zal in de toekomst een deel van energie centraal, én een deel decentraal worden opgewekt:  “We werken aan de energie van morgen, die zal bestaan uit een mix van duurzame bronnen. Grote windparken op zee, centrales die efficiënt biomassa omzetten in elektriciteit en restwarmte nuttig gebruiken voor toepassingen in de buurt. Kleine decentrale energievoorzieningen zoals zonnepanelen en -collectoren op woningen, warmtepompen en kleine warmtekrachtinstallaties zorgen voor de energievoorziening in woonwijken en individuele woningen.”

Als het aan Essent ligt, zal de klant steeds meer invloed krijgen over welke energie hij of zij precies wil afnemen: “Zo kunnen klanten hun eigen energieverbruik in de hand houden en kiezen voor stroom uit die ene specifieke windmolen die te zien is vanuit het zolderraam.”  Deze keuzevrijheid van de consument wordt nu al door Essent gestimuleerd met het uitbrengen van verschillende software en apps die de klant meer inzicht geven in hun energieverbruik. Zo kunnen mensen met de Verbruiksmanager hun verbruik bijhouden en met de E-thermostaat op afstand hun thermostaat bedienen.

“De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt”

Op de vraag of de energieprijzen de komende jaren zullen dalen of stijgen, geeft Essent een gevat antwoord: “Feit is dat de goedkoopste energie de energie is die je niet verbruikt”. De energieleverancier wil hier behulpzaam bij zijn, door het aanbieden van de eerdergenoemde apps die mensen meer inzicht geven in hun stroomverbruik. Essent geeft aan dat in de eerste 6 maanden van 2013 groene stroom even duur zal zijn als grijze stroom. Het opwekken van groene stroom is weliswaar duurder, maar Essent wil op deze manier het kiezen voor groene stroom aanmoedigen.

Als mensen zeker willen weten wat ze de komende jaren voor hun energie betalen kunnen ze bij Essent een Zekerheidsgarantie afsluiten, waarbij de stroomprijs voor 1, 3 of 5 jaar blijft vast staan. Hierbij betaalt de klant altijd hetzelfde, of de energieprijs nu stijgt of daalt.

Conclusie

We kunnen concluderen dat Essent de komende jaren zowel grijze als groene stroom blijft produceren. In de toekomst zullen burgers steeds vaak zelf bijdragen aan het opwekken van duurzame energie. Het is nog niet duidelijk wat er met de prijs van stroom zal gebeuren, maar het credo “De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt” blijft natuurlijk geldig.

Wat kost een energie precies?

Vergelijk alle prijzen van alle bekende energieleveranciers in Nederland! Bespaar op deze manier elk jaar tot wel 450 euro! Maak ook gebruik van de welkomstcadeaus ieder jaar.