Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Onderzoekers aan het Amerikaanse Massachusettes Institute of Technology (MIT) hebben een oplossing bedacht om overbodige windenergie tijdelijk op te slaan, waarna het in een later stadium alsnog kan worden gebruikt. Een teveel aan windenergie kan worden opgeslagen in reusachtige holle betonnen bollen, die zich op de bodem van de oceaan zullen bevinden. Deze bollen hebben een diameter van dertig meter en wegen duizenden tonnen. De bollen zullen tevens dienen als anker voor de drijvende funderingen van de windmolens.

De overbodige windenergie zal worden gebruikt om zeewater uit de bollen te pompen. Wanneer de wind gaat liggen en een tekort aan windenergie dreigt, dan zal het zeewater door een turbine stromen. Met behulp van de bevestigde generator kan weer elektriciteit worden opgewekt. Het systeem kan binnen enkele minuten in werking worden gesteld.

De verwachting is dat de kosten voor een dergelijk systeem, bestaande uit een betonnen bol, een turbine en generator rond de 12 miljoen dollar zal kosten. MIT heeft inmiddels een patent aangevraagd voor de nieuwe techniek.


Meer nieuws:

Meer nieuws