Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Vanwege de stijgende gasprijzen vervallen steeds meer Nederlanders in ‘energiearmoede’. Zij hebben weinig geld, hoge energielasten en wonen in slecht geïsoleerde woningen. Genoeg redenen om hun huidige energiecontract onder de loep te nemen, zou je denken. Is dit ook zo? In hoeverre bepaalt de prijs of Nederlanders wisselen van energieleverancier? Is dit überhaupt iets wat ze ieder jaar weer doen, of zien zij dit als te veel gedoe? Om antwoord te krijgen op deze en andere vragen, legde Verandervanenergie.nl een aantal stellingen voor aan 966 Nederlanders van achttien jaar en ouder. De meest opvallende resultaten vind je hieronder.

 

Nederlanders staan bekend als koopjesjagers die enthousiast worden van goede deals. Dit geldt niet alleen voor kleding, cosmetica en vakanties, maar ook voor energiecontacten. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst 68 procent van de Nederlanders alleen van energieleverancier verandert als die goedkoper is dan hun huidige aanbieder. Met 84 procent zijn dertigers het meest gevoelig voor goede energiedeals. Benieuwd naar hoe respondenten uit andere leeftijdscategorieën hierover denken? Je vindt het in de Visual.

 

 

Jaarlijks halen energieleveranciers alles uit de kast met als doel dat nieuwe klanten zich bij hen aanmelden. Zo stunten ze met welkomstcadeaus en kortingen, of laten zij in reclamecampagnes hun ‘groenste’ kant zien. Het is alleen de vraag of dit effect heeft op de gemiddelde Nederlander, want bijna de helft van hen vindt het überhaupt te veel moeite om jaarlijks van energieleverancier te switchen. Dit geldt vooral voor vrouwen ouder dan vijftig jaar. De precieze cijfers per geslacht en leeftijdscategorie vind je in de visual.

 

 

De ene energieaanbieder is de andere niet. Sommige zijn duurzamer dan de concurrent, terwijl andere weer bekendstaan om hun uitstekende service. Of ze zijn simpelweg de goedkoopste. Toch? Een op de drie Nederlanders gelooft hier niet zo in, blijkt uit het onderzoek. Vooral vijftigers zijn er niet van overtuigd dat er wezenlijke verschillen zitten tussen de verschillende energieleveranciers. In hoeverre dit opgaat voor respondenten uit de andere leeftijdscategorieën, zie je in de visual.

 

 

In moderne samenlevingen is energie net als water een primaire levensbehoeften. Oftewel: een leven voorstellen zonder stroom is praktisch onmogelijk. Maar waar onze watervoorziening door overheidsinstanties gereguleerd wordt, ligt energie nog in particuliere handen. Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat dit anders moet. Met 57 procent pleiten vooral Flevolanders ervoor dat (regionale) overheidsbedrijven – net als water – energie moeten leveren. Hoe staan de inwoners van jouw provincie hier tegenover? Je ziet het in de visual.

 

 

Omdat je voor veel dagelijkse handelingen energie verbruikt, is het aannemelijk dat je niet bewust bezig bent met dat verbruik en de kosten die daarbij komen kijken. Hoewel niet iedereen misschien precies kan vertellen wat een uurtje tv kijken aan energie kost, blijkt het onderzoek dat vier op de vijf Nederlanders wél goed op de hoogte zijn van hun algemene energieverbruik. Dat bewustzijn lijkt met de jaren te komen. De precieze cijfers per leeftijdscategorie vind je daarom in de visual.

 

 

 

 

 

 


Meer nieuws:

Meer nieuws