Blog

2015 het jaar voor slimme energiemeter

Vanaf 2015 krijgen bedrijven en huishoudens in Nederland een slimme energiemeter. Tot 2020 zal de nieuwe meter worden uitgerold. Met het apparaat kan energieverbruik beter worden afgelezen, ook op afstand. Het ministerie van Economische Zaken heeft het voorstel hiervoor naar de Tweede Kamer gestuurd.

Al sinds 2012 wordt de slimme energiemeter geplaatst. Dit ging eerst om zeer kleine aantallen bij consumenten die er zelf om vroeger en later ook bij nieuwbouw en renovatieprojecten. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) hield dit proces nauwlettend in de gaten en concludeert nu, na de kleinschalige uitrol, dat er geen technische barrières meer bestaan voor de grootschalige introductie.

2015 het jaar voor slimme meter

Helaas lijkt de energiebesparing toch wat minder uit te vallen door de slimme meter dan aanvankelijk werd gedacht. De ACM waarschuwt hier direct voor. Op het gebied van gas werd door de slimme meter een jaarlijkse besparing van nog geen procent gerealiseerd. Over de besparingen op elektriciteit kunnen vanwege een te hoge spreiding van de resultaten nog geen betrouwbare uitspraken worden gedaan.

Nu de energiemeter grootschaliger uitgerold lijkt te gaan worden, wil de ACM wel een betere voorlichting naar de consument toe. Het is hiervoor van belang dat de netbeheerders zich houden aan transparante uitrolplanningen, om alle marktpartijen investeringszekerheid te bieden en lock-in tegen te gaan. Voor consumenten blijft het recht bestaan om de slimme meter te weigeren, maar eenmaal geplaatst zijn ze niet meer te deactiveren.

Wat kost een energie precies?

Vergelijk alle prijzen van alle bekende energieleveranciers in Nederland! Bespaar op deze manier elk jaar tot wel 450 euro! Maak ook gebruik van de welkomstcadeaus ieder jaar.