Blog

Energieprijzen zorgen voor lagere inflatie

De dalende energieprijzen wereldwijd zorgen voor een lagere inflatie. Dit maakte de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) deze week bekend. De inflatie van de 34 grootste markteconomieën bedroeg in juli 1,9 procent, in juni was dit nog 2,1 procent.

Niet alleen in Nederland zijn energieprijzen gedaald. Wereldwijd was energie in juli bijna 2,5 procent goedkoper dan een jaar geleden. In Nederland kwam de inflatie in juli uit op 0,9 procent. Dat is voor een deel te wijten aan de lagere kosten voor energie. Het CBS meldde dat vooral de prijs voor kleding en brandstof (benzine en diesel) de inflatie in juli hebben gedrukt. Zo was kleding in juli 2014 sterker afgeprijsd dan een jaar eerder, terwijl dat een maand eerder juist niet het geval was.

In de EU stegen de energieprijzen in juli niet, maar daalden ze juist 1 procent. Daardoor bedroeg de inflatie in de muntunie slechts 0,4 procent. Volgens een eerste raming van Eurostat daalde de inflatie in augustus zelfs nog verder naar 0,3 procent. De consumentenprijzen stegen in het VK nog maar met 1,6 procent, in plaats van 1,9 procent een maand eerder. In Duitsland stegen de prijzen ook minder hard. Het inflatiepercentage ging van 1 procent naar 0,8 procent. In Italië zakt de toch al lage inflatie van 0,3 procent naar 0,1 procent.

Wat kost een energie precies?

Vergelijk alle prijzen van alle bekende energieleveranciers in Nederland! Bespaar op deze manier elk jaar tot wel 450 euro! Maak ook gebruik van de welkomstcadeaus ieder jaar.