Blog

Obama: energie Europa moet diverser

Tijdens de nucleaire top in Brussel deed president Obama een oproep aan de EU om minder afhankelijk te worden van Russische energie (gas en olie). Volgens Obama zouden we in Europa moeten werken aan een diverser energiebeleid. Zo zou de EU sowieso minder afhankelijk worden van een land of partij voor de energievoorziening.

Obama had in Brussel o.a. topoverleg met EU-president Herman Van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso. Tijdens dit overleg deed de Amerikaan zijn oproep. Dit natuurlijk naar aanleiding van de Russische agressie richting Oekraïne. Hierna bleek eigenlijk hoe afhankelijk West-Europa is geworden van gas uit Rusland of Oekraïne.

Energie EU diverser

Volgens Obama is het voor Europa een pure noodzaak om de energievoorziening diverser te maken. Amerika is al gezegend met een gevarieerd energieaanbod. Uiteraard moet hier aan toegevoegd worden dat Amerika vrijwel onafhankelijk is van toevoer uit het buitenland. “Er is geen goedkope of makkelijke energiebron. Elke bron heeft een keerzijde. Wij hebben keuzes gemaakt en ik denk dat Europa deze discussie ook zou moeten aangaan.”, aldus Obama.

Met ‘discussie’ doelt Obama op de winning van schaliegas. Hierover is de EU niet eensgezind.

Wat kost een energie precies?

Vergelijk alle prijzen van alle bekende energieleveranciers in Nederland! Bespaar op deze manier elk jaar tot wel 450 euro! Maak ook gebruik van de welkomstcadeaus ieder jaar.