Blog

Wat zijn de veranderingen in het energielabel?

Sinds 2015 is het energielabel binnen Nederland verplicht. Dit label geeft aan hoe energiezuinig je woning is. Als je je woning wil verhuren of verkopen, dan ben je verplicht om dit energielabel aan te kunnen tonen. Een energielabel is ingedeeld in schalen: A tot en met G, waarbij A het energiezuinigst is. Hoe beter je energielabel, des te hoger is de waarde van je huis. Ook auto’s en elektrische apparaten hebben tegenwoordig een energielabel. Dit laat in een oogopslag zien hoe zuinig de auto of het apparaat is met het verbruik in energie. Er zijn twee wijzen waarop je een energielabel voor je woning kunt aanvragen.

Wat zijn de kenmerken van een energiezuinige woning?

Aan een energielabel zie je dus of een woning energiezuinig is. Een zuinige woning leidt tot een lagere energierekening, minder uitstoot van CO2 en meer wooncomfort. Kenmerken van een energiezuinig huis zijn: dubbel glas, goede isolatie van bijvoorbeeld gevel en vloer, energiezuinige verwarming zoals waterpompen of zonneboilers en zonnepanelen op het dak.

Aanvraag energielabel

Wanneer je een woning gaat kopen of verkopen, heb je een definitief energielabel nodig. Bij de Energie Index wordt na je aanvraag uitgebreid onderzoek gedaan door een adviseur naar de energieprestaties van je woning, waarbij op circa 150 kenmerken gelet wordt. Daarnaast heb je het Vereenvoudigd Energielabel, waarbij je als woningeigenaar zelf tien kenmerken invult op de website energielabelvoorwoningen.nl. Dit wordt gecontroleerd door een deskundige en dan krijg je een vereenvoudigd energielabel. Kun je geen energielabel aantonen, dan maak je kans op een boete van €170 voor particulieren en €340 voor organisaties.

Tips

Vraag zo snel mogelijk een definitief energielabel aan. Doorgaans zal je het energielabel binnen een paar dagen krijgen, maar de duur is afhankelijk van het type en de staat van je woning en de energiebesparende maatregelen in je woning. Je energielabel is na aanvraag tien jaar geldig. Wanneer je energiebesparende maatregelen in je woning hebt doorgevoerd, kun je ook tussentijds een nieuw label aanvragen met daarop de aangepaste veranderingen verwerkt.

Veranderingen per 1 juli 2019

Er hebben een aantal wijzigingen plaatsgevonden in het energielabel vanaf 1 juli 2019. De eerste verandering is dat je niet langer een voorwaardelijke boete krijgt, maar direct een boete wanneer je geen definitief energielabel kunt aantonen. Vroeger verviel de boete, wanneer je alsnog je energielabel registreerde. De tweede verandering is dat het Vereenvoudigd Energielabel weer moet verdwijnen, omdat er meer behoefte is aan nauwkeurigheid en aan aanpassing van onze regelgeving aan de richtlijnen van Europa. Vanaf 1 juli 2020 moet nu altijd een labeladviseur worden ingeschakeld. De kosten van het energielabel zullen ongeveer €200 bedragen.

Veranderingen vanaf 1 januari 2021

Vanaf 1 januari 2021 wordt het energielabel bepaald op basis van NTA 8800. Dit is een methodiek die gebruikt wordt bij nieuwbouw, bestaande bouw en woningbouw als utiliteitsbouw om de energieprestatie van een gebouw te berekenen. Het geeft inzicht in de energiezuinigheid van een gebouw, maar ook welke verbetermaatregelen nog voor dit gebouw genomen kunnen worden. De NTA 8800 vervangt de NEN 7120. De klassen van het energielabel worden bepaald op basis van het fossiele energieverbruik uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar in bijvoorbeeld de verwarming, koeling en ventilatie.

Aanvraag van het energielabel per 2021

Alle energielabels worden aangevraagd op basis van de NTA 8800 door een ervaren adviseur. Deze stelt het label op aan de hand van een woninginspectie en registreert het label vervolgens in de landelijke registratiedatabase. Je woning wordt getoetst door een energieprestatie-berekening, waarbij wordt gekeken of het gebouw voldoet aan de energieprestatie-eisen voor nieuwe gebouwen in Nederland. Hierbij wordt gelet op de afmetingen van je huis, de isolatie en je installaties.

Is een energielabel verplicht bij de verhuur van recreatiewoningen?

Bij de verkoop of verhuur van een recreatiewoning ben je ook doorgaans verplicht om een definitief energielabel te kunnen laten zien. Er zijn echter twee uitzonderingen. Je hebt geen energielabel nodig, wanneer de woning een vrijstaand gebouw is met een totale bruikbare oppervlakte van kleiner dan vijftig vierkante meter. Tevens heb je geen energielabel nodig voor woningen, die minder dan vier maanden per jaar in gebruik zijn of een beperkte gebruikstijd per jaar hebben en een verwacht energieverbruik hebben van minder dan 25 procent van wat het energiegebruik per jaar zou opleveren.

Wat kost een energie precies?

Vergelijk alle prijzen van alle bekende energieleveranciers in Nederland! Bespaar op deze manier elk jaar tot wel 450 euro! Maak ook gebruik van de welkomstcadeaus ieder jaar.