Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?
energieprijzen vergelijken

Op het moment dat jij de ouderlijke woning verlaat en op jezelf gaat wonen word je geconfronteerd met het feit dat je een eerste energiecontract moet gaan afsluiten. We hebben een aantal zaken voor je op een rij gezet waar je op moet letten bij jouw eerste energiecontract.

Ken je verbruik

Als je een energiecontract gaat afsluiten vraagt men in eerste instantie nogal wat informatie bij je. Een van de vragen is jouw energieverbruik. Wanneer je net in een huis woont heb je daar uiteraard nog helemaal geen kijk op. Je kan in dat geval dan ook kijken naar een aantal zaken die jouw energieverbruik kunnen indiceren. Een van die zaken is het historische verbruik van jouw huis. Het gaat dan om het verbruik wat de energieleverancier kan aflezen van eerdere bewoners. Er wordt gekeken naar het aantal kWh wat is verbruikt. Daarnaast moet je kijken hoe dit energieverbruik tot stand kwam. Er wordt altijd gekeken naar het aantal personen in je huishouden. Veel websites van energieleveranciers hebben een tool waarmee jij kan berekenen hoeveel energie je ongeveer zal gaan verbruiken.

Kijk vooraf naar de teller

Een stroomaansluiting heeft altijd een bepaald telwerk. Er zijn stroomaansluitingen met één enkele teller voor de stroom. Dit houdt in dat je gedurende 24 uur per dag hetzelfde betaalt voor een kWh elektriciteit. Daarnaast zijn er ook stroomaansluitingen met een dubbel telwerk. Deze werken met een hoog tarief en een laag tarief. Het hoge tarief is het tarief wat overdag en aan het begin van de avond wordt gehanteerd. Vanaf 21:00 en in sommige postcodegebieden 22:00 gaat dan het lage tarief in. Dit is noodzakelijk voor jouw energiecontract. Men moet weten welk telwerk jouw huis heeft.

Kijk naar de meterstanden

Dit is een punt waar je goed op moet letten als je een eerste energiecontract van je eigen woonruimte gaat afsluiten. Je moet goed kijken naar de begin meterstanden. Dit heb je nodig voor het berekenen van je verbruik, het bepalen van je maandbedrag maar ook voor het maken van de jaarafrekening als je een jaar klant bent. Noteer deze meterstanden en geeft ze door aan het energiebedrijf.

Stroom, gas of allebei

Wat je als laatste nog op een rij moet hebben is jouw behoefte aan energie. Beoordeel vooraf of je stroom, gas of allebei nodig hebt. Steeds meer woningen worden namelijk afgesloten van het gasnet en mogelijk is dat bij jouw nieuwe huis al het geval. In dat geval is er bijvoorbeeld sprake van stadsverwarming waarbij jij je warmte en warmwater op een alternatieve manier afneemt. Dit is vaak via een andere energieleverancier. Het kan zijn dat je enkel nog gas moet afnemen omdat bij het huis sprake is van een installatie met zonnepanelen en een accu voor opslag van energie. Kijk vooraf goed naar de benodigde producten.

Kies een leverancier

Wanneer je de zaken op een rij hebt staan die je nodig hebt bij het afsluiten van een contract is het zaak dat je een energieleverancier gaat zoeken. Die vind je door te kijken op een vergelijkingssite voor energie leveranciers. Je treft er de aanbiedingen van meerdere leveranciers van stroom en gas die voor jou aantrekkelijk zijn.

Een borgstelling

Word je voor de eerste keer klant van een energiebedrijf dan wordt er een kredietcheck op jouw adres uitgevoerd. In dat geval kan het zijn dat het energiebedrijf een borg vraagt wanneer men meer zekerheid wil hebben dat jij in staat bent om de maandbedragen ook daadwerkelijk te betalen. Deze borg krijg je terug na een bepaalde periode wanneer blijkt dat jij gewoon je maandbedragen kan betalen. Het kan ook zijn dat je een borg moet betalen omdat je in een postcodegebied woont waar veel wanbetalers zijn. In dat geval is er weinig aan te doen. Een borgstelling is een wettelijke eis die een energieleverancier mag stellen aan nieuwe klanten.

Kies een contractvorm

Op het moment dat je een contract gaat afsluiten zal je een contractvorm moeten kiezen voor jouw energiecontract. Je kan kiezen voor een contract wat met de energieprijzen van dat moment werkt. Dat houdt in dat je een modelcontract afsluit. Ieder halfjaar, op 1 januari en op 1 juli worden de prijzen aangepast en in de meeste gevallen worden die verhoogd. Je krijgt dus die prijsverandering ieder halfjaar doorberekend in jouw energievoorschot. Een andere mogelijkheid is dat je kiest voor een contract voor een langere periode. In dit geval wordt er gekeken naar de prognose van de energieprijs gedurende de duur van je nieuwe contract. Er wordt een gemiddelde prijs berekend. Deze prijs is bepalend voor jouw energievoorschot. Je betaalt dan gedurende de looptijd van jouw contract een vaste prijs. Houd er rekening mee dat je in eerste instantie mogelijk wat meer betaalt voor jouw energie maar dat hier halverwege je contract een kentering in komt. Vanaf dat moment stijgt de prijs van energie vaak meer waardoor je naar verhouding minder betaalt.

Met spoed een energiecontract

Het regelen van energie voor je nieuwe woning is iets wat nogal eens wordt vergeten. In dat geval is het goed om te weten dat je een spoed energiecontract kan afsluiten. Hierbij kan je al binnen 24 uur energie hebben op je nieuwe adres.

Sluit nu een contract af

Heb je een nieuwe woning, regel dan nu je energie. Met onderstaande button vraag je offertes op voor jouw situatie. Door die te vergelijken kom je tot de beste oplossing voor jou.

 


Meer nieuws:

Meer nieuws