Blog

Niet alle vergelijkingssites objectief

De consument moet niet blind vertrouwen op de onafhankelijkheid van vergelijkingssites van energietarieven, dit vanwege het feit dat niet alle websites een objectief beeld geven van de prijzen.

Dit is vastgesteld door de Vastelastenbond vrijdag. Zij hebben ontdekt dat Vergelijkenergie.nl wordt beheerd door Electrabel. Het maakte bij de vergelijking op de site niet uit welke regio, energieverbruik of voorkeur er ingevoerd werd Electrabel kwam elke keer als beste leverancier uit de bus.

‘Als belangenvereniging vinden we dat bedrijven en consumenten recht hebben op een eerlijk advies als ze een vergelijkingssite raadplegen’, aldus de Vastenlastebond. Sinds vrijdag is de site uit de lucht, de bond kan alleen niet met zekerheid zeggen dat dat door het verstuurde persbericht komt.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is heel duidelijk in dat het bewust verstrekken van misleidende informatie verboden is. Aan het begin van de zomer maakte de NMa al bekend zich hierin te gaan verdiepen en enkele energie-vergelijkingssites aan te pakken. De NMa heeft toen al een paar sites genoemd zoals Allesoverbesparen.nl en Besparen-kan.nl, die niet alle leveranciers vergeleken en ook nog eens onjuiste tarieven vermelden.

‘Wij vinden dat deze websites hier een vermelding over moeten opnemen en zich niet langer mogen voordoen als neutrale prijsvergelijkers, want dat zijn ze niet’, zo meldt NMa bestuurslid Jaap de Keijzer. Ook de vergelijkingssite Energievergelijken.nl blijkt niet helemaal onafhankelijk aangezien de eigenaar ervan op de loonlijst staat van de energieleverancier Greenchoice.

Op Verandervanenergie.nl kan de consument wel een onafhankelijke vergelijking maken tussen de aangeboden leveranciers. Wanneer de consument de gevraagde gegevens en voorkeuren invult zal de goedkoopste energie leverancier uit komen.

Wat kost een energie precies?

Vergelijk alle prijzen van alle bekende energieleveranciers in Nederland! Bespaar op deze manier elk jaar tot wel 450 euro! Maak ook gebruik van de welkomstcadeaus ieder jaar.