Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?
energieprijzen vergelijken

De zon is een schone onuitputtelijke bron van warmte en licht die verantwoordelijk is voor nagenoeg alle energie op aarde. In Nederland maken we gebruik van zonnepanelen of zonnecollectoren om duurzame energie op te wekken van de zon. Hoe duurzaam is zonne-energie nou eigenlijk en hoe werkt het precies? Lees hieronder verder hoe het allemaal in elkaar zit.

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is de energie die van de zon afkomstig is, in de vorm van licht en warmte. Deze energie kan vervolgens omgezet worden tot stroom zodat wij daar gebruik van kunnen maken. De zon is een duurzame hernieuwbare bron met een schone vorm van energie die nooit uitgeput zal raken en die altijd volop beschikbaar is voor iedereen. Ook op een dag waarop de zon niet volop schijnt kunnen we gebruik maken van zonne-energie. Verder wordt er tijdens het opwekken van zonne-energie geen schadelijke stoffen zoals CO2 de atmosfeer ingestoten. Zonne-energie is dus niet alleen duurzaam maar ook nog eens milieuvriendelijk.

De voordelen van zonne-energie

Het gebruiken van zonne-energie om daarvan elektriciteit mee op te wekken brengt een aantal voordelen met zich mee:

  • Duurzaam en milieuvriendelijk: Zonne-energie opwekken is zeer duurzaam en milieuvriendelijk omdat er geen CO2 bij vrijkomt. Zonne-energie is altijd beschikbaar en in tegendeel tot fossiele stoffen, is de zon een onuitputtelijke bron waarbij er altijd genoeg warmte en licht is voor iedereen.
  • Simpel: Het opwekken van zonne-energie is een simpel proces waar steeds meer mensen in willen investeren met oog op een schone en duurzame toekomst.
  • Goedkoop: De investering om zonne-energie op te wekken hoeft niet altijd hoog te zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden om op een voordelige manier te genieten van zonne-energie. Bovendien heb je je investering binnen enige tijd terugverdiend.
  • Geld besparen en verdienen: Afhankelijk de voorwaardes van je leverancier en je contract kan je bijvoorbeeld met zonnepanelen geld verdienen voor je teruggeleverde stroom aan het stroomnet en daardoor dus zelf ook besparen op je energierekening.
  • Minder afhankelijkheid: Als de prijzen op de markt stijgen (of dalen) heeft dat in principe geen invloed op je energierekening omdat energie van de zon niet afhankelijk is van je leverancier. Ook hoef je enige tijd niet afhankelijk te zijn van je leverancier voor stroom als je die zelf uit de zon kan opwekken.
  • Overheidssubsidies: De overheid stimuleert het investeren in duurzame manieren van energie opwekken. Maak je gebruik van zonne-energie? Dan profiteer je ook van bepaalde subsidies.

Opties zonne-energie

Er zijn een tal van methodes voor het opwekken van zonne-energie. De bekendste en meest bruikbare manier is door het installeren van zonnepanelen op je dak. Deze zonnepanelen vangen zonlicht en warmte op en zetten deze om tot stroom door middel van een omvormer. Ook kan je een zonneboiler gebruiken. Een zonneboiler wordt gebruikt om zonlicht om te zetten in warmte zodat deze warmte in je woning gebruikt kan worden. Naast het gebruiken van zonnepanelen of een zonneboiler kan je ook nog zonne-energie opwekken door spiegels te richten op een klein oppervlak. Op deze manier wordt er warmte opgewekt die vervolgens wordt omgezet in stroom. Deze methode wordt over het algemeen vaker toegepast in landen waar de zon volop schijnt.

De toekomst van zonne-energie

Met de jaren mee is de capaciteit van zonne-energie aanzienlijk gestegen. Nederland wekt steeds vaker energie op van de zon. Hierdoor staat Nederland momenteel op de derde plaats in Europa voor wat betreft het opwekken van zonne-energie. De vraag naar zonne-energie zal in de toekomst alleen maar toenemen, waardoor de prijzen voor investeringen in het opwekken van zonne-energie zal dalen. Zo zal het aanschaffen van zonnepanelen bijvoorbeeld een stuk goedkoper worden in de toekomst. Ook de strenge milieu eisen draagt een steentje bij aan de stimulering tot het gebruiken van zonne-energie. In de toekomst zal het opwekken van zonne-energie op wereldwijde schaal dus alleen maar vaker worden toegepast.

Zonne energie in Nederland

Volgens cijfers van de Sociaal-Economische Raad (SER) is de totale productie van zonne-energie met 46% gestegen in Nederland en is het momenteel de meest populaire keuze als het gaat om het opwekken van duurzame stroom door middel van de zon. Ook de hoeveelheid opgewekte duurzame energie in Nederland is gegroeid met 13% in 2020 ten opzichte van 2019, voornamelijk door de steeds populairder wordende zonnepanelen. Dankzij de huidige salderingsregeling die ingesteld is tot het jaar 2023 wordt het aanschaffen van zonnepanelen steeds goedkoper. Zelfs op een bewolkte dag kunnen we gebruik maken van zonne-energie. De overheid wil haar inwoners graag stimuleren om zelfvoorzienend te worden in energie en zuiniger om te gaan ermee. Zonne-stroom is namelijk beschikbaar voor elke Nederlander. Verder wordt er verwacht dat in 2050 Nederland volledig duurzaam zal zijn. Of deze doelstelling wel behaald kan worden is nog de vraag.

Zonne energie en het milieu

Er komen geen milieubelastende stoffen vrij in de atmosfeer tijdens het opwekken van zonne-energie waardoor de lucht en het klimaat niet aangetast worden. Dit in tegendeel tot het afnemen van energie uit aardgas of kolen waar er wel een grote hoeveelheid CO2 de lucht wordt ingestoten. Verder wordt er tijdens het opwekken geen afval geproduceerd en geschiedt dit hele proces geluidloos. Momenteel wordt het opwekken van duurzame energie veelvuldig gestimuleerd omdat je dan als consument ook bewust bijdraagt aan de ontwikkeling van duurzame energie en tevens een steentje bijdraagt aan het milieu.

Er is altijd voldoende zonne-energie beschikbaar voor iedereen. Het opwekken van duurzame energie door warmte en licht van de zon te gebruiken wordt steeds populairder in Nederland. Ben je ook benieuwd naar de voordelen van het opwekken van zonne-energie voor jou? Vraag dan vandaag nog je offerte op.

Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Meer nieuws:

Meer nieuws