Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Op deze website wordt een hoop geschreven over de energiemarkt, energietarieven en alternatieve manieren van energieopwekking zoals zonnepanelen en biomassa. Deze artikelen zijn voornamelijk gericht aan particulieren. Minder informatie is er te vinden voor bedrijven, terwijl zij juist grootverbruikers van energie zijn. Door het hoge energieverbruik is het vaak voor bedrijven (nog) niet rendabel of mogelijk om over te stappen op duurzamere energie. Zij kunnen echter wel een grote bijdrage leveren aan het verlagen van het energieverbruik door energiebesparende maatregelen te nemen.

Energiebewuste ondernemers en bedrijven hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen. Ze werden hierin aangespoord doordat de maatregelen een kostenbesparing als effect hebben en (gedeeltelijk) gesubsidieerd zijn. Op welke manier gemakkelijk energie en geld bespaard kan worden? De meeste energie wordt binnen bedrijfspanden gebruikt voor temperatuurregeling, verlichting en door productiemachines.

Het grootste energieverbruik zit vaak in verlichting

Wat niet veel mensen weten is dat verlichting tot wel 65 procent van de energie kan verbruiken. Bedrijfsruimtes zoals magazijnen vormen een echte uitdaging als het aankomt op verlichting, aangezien er vaak hoge plafonds zijn en geen ramen. Wil je toch natuurlijk daglicht binnen, dan kan dat via solatubes. Als er binnenverlichting aanwezig moet zijn, kies dan voor LED-lampen en koppel deze aan bewegingssensoren.

De juiste temperatuur met weinig energie

Nederland staat echt bekend als transportland. Er zijn veel magazijnen waarin producten tijdelijk worden opgeslagen, en deze magazijnen moeten vaak op een constante temperatuur gekoeld worden. Veel energie gaat verloren door luchtverplaatsingen, als deuren van magazijnen te lang open blijven staan. Bij intern transport en laaddeuren kunnen sterk fluctuerende temperatuurverschillen voorkomen worden door het automatisch regelen van de temperatuur, en het plaatsen van snelroldeuren.

Besparen op het energieverbruik van machines

Binnen een (met name industrieel) bedrijf zijn er vele apparaten die elektriciteit verbruiken. Denk maar eens aan computers, heftrucks, transportbanden en machines die nodig zijn tijdens het productieproces. Deze apparaten staan vaak lange tijd aan, produceren warmte en verminderen ook nog eens het zuurstofgehalte in een ruimte. Het energieverbruik kan verminderd worden door energiezuinige motoren te kiezen, of voor apparaten met sensoren die de machine uitschakelen als deze niet gebruikt wordt een bepaalde tijd.

Dit zijn natuurlijk allemaal technische maatregelen, terwijl ook het gedrag van medewerkers een grote rol kan spelen. Spoor personeel bijvoorbeeld aan machines uit te schakelen als deze niet gebruikt worden, verlichting uit te schakelen in ruimtes waar niemand aanwezig is en deuren naar koelruimtes niet te lang open te laten staan.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bmpnederland.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *