Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Energieprijzen 2017Het is voor ieder huishouden en voor elk bedrijf zaak dat je maandelijks de eindjes aan elkaar kan knopen. Niemand komt graag in de problemen doordat ze teveel betalen voor hun vaste lasten. Daarom is het goed om eens serieus te kijken naar de vaste lasten die jij maandelijks betaalt zodat je weet waar je aan toe bent nu, maar ook over een paar maanden. Een van die vaste kostenposten die jou als particulier behoorlijk wat kost is energie. Elektriciteit en gas heeft ieder huishouden nodig om te kunnen functioneren. Het is echter maandelijks een behoorlijke hap uit je budget. De energieprijzen zijn het meest verantwoordelijk voor de energierekening en het maandelijkse voorschot zoals jij dat gepresenteerd krijgt. Daarom vertellen we je er graag wat meer over.

*Tip:
Direct veranderen van energie? Ga dan naar de pagina: energievergelijker, stap vandaag nog over en bespaar jaarlijks tot 450 euro.

Wat is de prognose voor de energie prijzen in 2017

De prijzen die voor energie worden berekend zijn voor veel mensen een groot mirakel. Natuurlijk hoor je wel eens iets op het nieuws over de kosten van energie die stijgen of dalen door de mogelijkheid van groene energie of het functioneren van kolencentrales. Daarnaast hoor je waarschijnlijk ook wel eens over handelsverdragen tussen EU

landen die elektriciteit en aardgas aan elkaar leveren voor een bepaald tarief.

Een verslechterde handelsverhouding met een ander EU land wat voorheen altijd voor een lagere prijs energie leverde aan ons land kan er zomaar voor zorgen dat je tussendoor ook nog eens een prijsverhoging van jouw energierekening gepresenteerd krijgt. Een verbeterde handelsverhouding met een EU land kan er daarentegen voor zorgen dat er meer inkoopmogelijkheden komen voor energie waardoor er weer een groei ontstaat in de energiemarkt. Nieuwe aanbieders komen er opeens bij die jou een interessant voorstel doen of je eigen aanbieder ziet zijn kans en gaat energie betaalbaarder inkopen.

Al met al is het een soort wisselspel. De energieprijzen schommelen nogal wanneer je ze over een aantal jaren heen bekijkt. Jij als consument kan je wel enigszins indekken tegen deze problemen door een contract tegen een vaste prijs af te sluiten maar dat moet je dan wel doen in een periode waarin de energieprijzen laag zijn. Anders krijg je te maken met het risico dat je straks veel teveel betaalt voor jouw energie terwijl dit had kunnen worden voorkomen.

Gelukkig valt er voor het jaar 2017 een prognose te geven met betrekking tot de kosten van je energieverbruik. Daarbij gaan we ervan uit dat jij niet meer energie zal gaan verbruiken in het jaar en dat er geen extreem strenge winter zal komen waardoor je stroom- of gasverbruik extra zal gaan toenemen.

  • Als je een contract met vaste prijzen had afgesloten. Heb jij een contract met vaste energieprijzen afgesloten wat nog voortduurt na 1 juli 2017, dan zal je weinig merken van de prijsstijging zoals hierboven aangegeven. Jouw prijs stond al vast. Had je jouw contract op een gunstig moment afgesloten, dan pluk je hier de komende tijd de vruchten nog van.
  • Als je een contract met variabele prijzen had afgesloten. Had jij een contract met variabele energieprijzen afgesloten waar je de komende tijd nog aan vast zit, dan zal de prijs die jij betaalt voor energie behoorlijk gaan stijgen de komende tijd. Die stijging komt door de toename van het bedrag wat voor gas wordt betaald. Deze prijsstijging is het rechtstreekse gevolg van de strenge winter zoals we die tot nu toe hebben gekend.

Hoe wordt het prijskaartje van je energie in 2017 bepaald

Hoeveel jij aan energie betaalt in 2017 bepaal je voor een groot gedeelte zelf aan de hand van keuzes die jij maakt. We hebben die keuzes voor jou op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: Welk energiecontract heb je afgesloten. Heb jij een energiecontract voor meerdere jaren met een vaste prijs afgesloten en loopt dat dit jaar nog gewoon door, dan betaal jij maandelijks een vast bedrag aan energie. Het enige moment waarop je mogelijk moet bijbetalen is het moment van je jaarafrekening. Dan zie je pas of je teveel of te weinig aan voorschot hebt betaald en dan krijg je eventueel de rekening van extra verbruik gepresenteerd.
  • Keuze 2: Betaal jij een variabele prijs. Betaal jij voor je energie een variabele prijs, dan mag de energieleverancier jouw tarief wijzigen door het jaar heen wanneer er, zoals in 2017 het geval is, een tariefwijziging komt. Je zal dan in het jaar 2017 gemiddeld 20 euro meer gaan betalen voor je energie omdat het gastarief is gestegen.
Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Meer nieuws:

Meer nieuws