Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Gedurende het laatste jaar alleen al is zeker 20% van de Nederlanders van energieleverancier veranderd. Hier zijn verschillende redenen voor te benoemen. Denk niet alleen aan de scherpe nieuwe tarieven maar ook de aantrekkelijke kortingen en acties die energieleveranciers bieden aan nieuwe klanten als ze langdurige contracten tekenen. Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen en de nadelen van het veranderen van energieleverancier? Je kunt het allemaal te weten komen door hieronder verder te lezen.

Veranderen van energieleverancier

Voor het afnemen van stroom en gas is het noodzakelijk om een geschikte energieleverancier uit te kiezen om gebruik te kunnen maken van energie. Hierna sluit je een energiecontact af. Bij het verlopen van dat contract heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen het veranderen van energieleverancier of het blijven van een trouwe klant. Volgens recentelijk onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is 2020 is gebleken dat jaarlijks minstens 20% van de huishoudens bewust tot overstappen van energieleverancier overgaat. Dit is te vergelijken met 1 op de 5 huishoudens. 80% van de Nederlanders zijn nog onder de indruk dat door klant te blijven bij de huidige energieleverancier ze kunnen genieten van nieuwe voordelen, acties of voorwaarden. Dit blijkt steeds minder waar te zijn, aangezien men steeds opmerkt dat de prijzen jaarlijks stijgen voor klanten die kiezen om hun energieleverancier trouw te blijven nadat het contract is beëindigd.

Waarom veranderen van energieleverancier?

Het wordt steeds belangrijker om regelmatig van energieleverancier te veranderen. Je zou denken dat je als trouwe klant die jarenlang vastzit aan dezelfde energieleverancier kunt profiteren van verschillende voordelen en kortingen. Dit blijkt in de praktijk niet zo te zijn. Energieleveranciers richten hun aanbiedingen en kortingen allemaal op het aantrekken van nieuwe klanten. Daarom kan je bij het veranderen van energieleverancier ook profiteren van een lagere prijs, een betere dienstverlening en tevens ook betere voorwaarden. Soms is het wel noodzakelijk om een nieuwe energieleverancier uit te kiezen bij een verhuizing of het beëindigen van een energiecontract.

Is veranderen van energie gratis?

Veranderen van energieleverancier is alleen gratis als je je contract niet vroegtijdig opzegt. Door meeste energieleveranciers geven een boete, genaamd opzegvergoeding, voor het tussendoor opzeggen van een energiecontract. Is je contract verlopen en zit je dus niet officieel vast aan een specifieke energieleverancier? Dan heb je de mogelijkheid om gratis te veranderen van energieleverancier.

Voordelen van veranderen van energieleverancier

Door van tijd tot tijd over te stappen naar een nieuwe energieleverancier kan je profiteren van verschillende voordelen. De meest voorkomende voordelen die we tegenkomen bij het veranderen van energieleverancier zijn als volgt:

De welkomstkortingen

Door regelmatig over te stappen van energieleverancier profiteer je van de welkomstkortingen en acties van de energieleveranciers. De meeste leveranciers bieden namelijk aantrekkelijke acties en aanbiedingen om nieuwe klanten tot zich toe te trekken. Let wel op dat het hierbij enkel om nieuwe klanten gaat.

De welkomstcadeaus

Naast het uitgeven van aantrekkelijke kortingen geven veel van de bekende energieleveranciers ook interessante cadeaus uit aan nieuwe klanten die een langdurig contract sluiten. Denk zo aan een iPad of een koffieapparaat.

De geldbesparing

Bij het veranderen van energieleverancier bespaar je aanzienlijk op de kosten aangezien je nu kunt gaan voor een energieleverancier die nog goedkoper is vergeleken met je huidige energieleverancier.

Actief een steentje bijdragen aan het milieu

Door over te stappen zou je direct voor groene stroom kunnen kiezen om zo je eigen stroom op te wekken op een duurzame wijze.

Een betere klantenservice

Helaas is het zo dat niet elke energieleverancier een optimale en klantvriendelijke klantenservice biedt. Ben je niet helemaal tevreden over de huidige dienstverlening? Dan kan het veranderen van energieleverancier een ideale oplossing bieden.

Overstappen is netjes geregeld

Bij de meeste energieleveranciers is het hele overstapproces goed geregeld. Op deze manier hoef je zelf niets te doen en wordt alles voor je geregeld door je nieuwe energieleverancier. Deze zorgt zelf voor het opzeggen van je oude contract en het activeren van je nieuw abonnement.

En de nadelen?

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen die komen kijken bij het veranderen van energieleverancier. Bij bepaalde leveranciers is de overstap niet netjes geregeld wat tot misverstanden en frustraties kan leiden. Daarnaast krijg je als trouwe klant geen korting of speciale acties aangeboden, maar worden de prijzen jaarlijks juist verhoogd naarmate je klant bent bij de energieleverancier. In het geval van welkomstkortingen en -cadeaus is het vaak zo dat je in werkelijkheid meer betaalt. Op deze manier betaal je eigenlijk dus zelf voor het cadeau.

Volgens cijfers veranderen jaarlijks 2.2 miljoen huishoudens van energieleverancier. Dit is niet voor niets, je kunt namelijk profiteren van verschillende voordelen. De voordelen van overstappen naar een andere energieleverancier wegen zwaarder dan het worden van een trouwe klant bij maar 1 enkele energieleverancier. Je geniet keer op keer van de aanbiedingen, welkomstkortingen en -cadeaus en je kunt kiezen voor een scherper maandelijks tarief bij een nieuwe energieleverancier.


Meer nieuws:

Meer nieuws