Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?
energie vergelijken

Iedereen die in een huis woont moet uiteraard een energieleverancier hebben. Op het moment dat jij niet in staat bent om je energierekening te betalen zal jouw energieleverancier op den duur besluiten om de levering van energie aan jouw adres te stoppen. Dat zal uiteraard niet zomaar gebeuren.

Wat er vooraf gaat aan afsluiting

Op het moment dat de energieleverancier bemerkt dat jij een aantal maanden achterstand hebt in je betalingen zal deze overgaan tot afsluiting. Eerst gebeuren er uiteraard een aantal zaken:

  • De energieleverancier stuurt jou een aanmaning. In deze aanmaning krijg je een aantal dagen de tijd. In die paar dagen moet jij het achterstallige bedrag betalen. Kan je dat niet, dan word je officieel in gebreke gesteld.
  • De energieleverancier geeft de invordering in handen van een incassobureau. Op het moment dat jij de aanmaning niet (kan) betalen komt de invordering in handen van een incassobureau. Zij zullen namens jouw energieleverancier het openstaande bedrag gaan innen. Dat neemt niet weg dat jij verder moet gaan met de maandelijkse betalingen aan het energiebedrijf en dat is het punt waarop het misgaat. De meeste mensen kunnen geen dubbele lasten betalen.
  • De energieleverancier meldt jou af bij de netbeheerder. Kan jij niet betalen aan de energieleverancier en aan de netbeheerder, dan meldt de energieleverancier jou af. Daarvan krijg jij een melding van de netbeheerder. Er wordt een datum doorgegeven waarop jouw stroom wordt afgesneden. Je zal op zoek moeten gaan naar een nieuwe energieleverancier. Let op: jouw oude energieleverancier meldt jou aan bij een register waarin wanbetalers aan energiebedrijven worden geregistreerd.

Op zoek naar een nieuwe energieleverancier

Op het moment dat jouw oude energieleverancier jou heeft afgemeld bij de netbeheerder moet je op zoek gaan naar een nieuwe energieleverancier. Deze zal altijd kijken in dit register of jij daar geregistreerd staat. Wanneer dat inderdaad zo is, moet er doorgaans een waarborg worden betaald. Jij bent immers voor de nieuwe energieleverancier niet zomaar een nieuwe klant; je bent een financieel risico.

De hoogte van de borgsom

Niet iedere energieleverancier hanteert dezelfde borgsom wanneer men jou als nieuwe klant gaat aannemen. De borgsom kan oplopen van 400 tot 1000 euro. Die hoogte van de borgsom is afhankelijk van een aantal zaken:

  • De hoogte van jouw energieverbruik. De hoeveelheid energie die jij verbruikt is voor een deel bepalend voor de hoogte van de borgsom. Heb je een heel hoog verbruik, dan zal jouw borgsom een stuk hoger zijn dan wanneer je een klein huishouden runt met een klein verbruik.
  • Het aantal producten wat je afneemt. Neem je alleen stroom af bij een energieleverancier, dan zal de borgsom een stuk lager zijn dan wanneer je zowel stroom als gas afneemt bij dezelfde energieleverancier. Veel leveranciers hanteren per product een bedrag aan borg.
  • De leverancier. De hoogte van de borgsom is niet volgens een standaardnorm bepaald. Je moet dan ook kijken in een vergelijking naar de leverancier met de laagste borgsom wanneer je deze moet betalen.

Als jij zonder waarborg wil overstappen

Ga jij een nieuw contract afsluiten met een energieleverancier, dan raadpleegt deze standaard het register waarin de wanbetalers genoteerd staan. Op het moment dat jij daar als wanbetaler staat geregistreerd betaal je dus een waarborg. Heb jij geen code bij je naam staan, dan kan je zonder waarborg overstappen naar een nieuwe leverancier. Je hebt het dus zelf in de hand. Op het moment dat je ooit een codering bij je naam hebt gekregen maar hebt aangetoond in de daarop volgende jaren dat je wel kredietwaardig bent, dan is het mogelijk om deze codering te laten verwijderen. Je kan dat niet zelf doen, maar zal contact moeten opnemen met de energieleverancier die hier navraag naar kan doen.

Zaken waar je op let bij een overstap

Ga je overstappen van energieleverancier, dan is er een aantal zaken waar je standaard rekening mee zal moeten houden. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Het type energie. Het type energie wat je afneemt is bepalend in de eerste plaats voor het soort contract. Je kan kiezen uit groene energie, grijze energie en gecompenseerde groene energie. Daar komen we later nog op terug.
  • Het type contract. Denk in dat geval aan een eenjarig, driejarig of vijfjarig contract. Ook daar komen we op terug.

Wat voor energie kies jij

  • Groene energie. Groene energie is energie die zodanig is opgewekt dat het milieu zoveel mogelijk wordt ontzien. Denk in dat geval aan energie via windmolens of zonnepanelen. Deze energie is naar verhouding relatief duurder doordat er gebruik wordt gemaakt van kostbare apparatuur. De belasting is echter maar verhouding goedkoper doordat de overheid deze manier van energie opwekken aanmoedigt.
  • Grijze energie. Dit is de ouderwetse energie die in een kolencentrale wordt opgewekt. Deze vorm van energie zorgt voor de hoogste uitstoot CO2. De overheid ontmoedigt deze vorm van energie door hoge belastingen te heffen.
  • Gecompenseerde groene energie. In dit geval mag je denken aan milieu onvriendelijke manieren van energie opwekken waarbij bomen worden geplant ter compensatie van de CO2 uitstoot.

Hoe vast is jouw contract

  • Het eenjarige contract. De prijs bij dit contract is per maand relatief gezien het hoogste. De prijs wordt berekend over het gemiddelde van 12 maanden energieprijs prognose. Je zit maar voor een jaar aan een energiecontract vast en kan dus gemakkelijk overstappen na een jaar.
  • Het driejarige contract. Deze contractvorm wordt gekozen door consumenten die minder per kWh energie willen betalen maar die daarnaast ook niet voor een heel lange tijd aan een contract vast willen zitten. Als er een prijsstijging wordt verwacht van energie in de komende drie jaar zit je met dit contract doorgaans veilig.
  • Het vijfjarige contract. Wil jij na de switch naar een andere energieleverancier voorlopig niet wisselen, dan is het vijfjarige contract de meest veilige oplossing. Je betaalt per kWh gemiddeld het minste. Bij dit contract is de prijs berekend over een gemiddelde van de prijsprognose van 5 jaar.

Vraag offertes op

Wil jij het aantrekkelijkste contract, zonder waarborgsom dan kan je het beste offertes opvragen. Dat doe je met onderstaande button. Je krijgt gelijk meerdere offertes in jouw mailbox om te vergelijken. Dat scheelt tot tientallen euro’s per maand.

 


Laatste nieuws

Stroomnet Struikelt: Uitdagingen voor Huishoudens in de Energietransitie

maart 6, 2024

Het stroomnet in Nederland staat voor een groeiende uitdaging, vooral voor huishoudens

Let op: déze leveranciers belasten zonnepaneel eigenaren met kosten

maart 5, 2024

Het lijkt erop dat de zon niet alleen schijnt voor eigenaren van

Waarom stroom- en gasprijzen blijven dalen

maart 4, 2024

Als je je afvraagt waarom de prijzen van stroom en gas de