Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?
energie vergelijk

Het jaarlijkse moment waarop de energierekening binnenkomt is in veel huishoudens het moment van de waarheid. Je hebt een jaar lang voorschotten betaalt voor jouw energieverbruik maar moet daarna altijd nog bijbetalen. Dit is dan ook het moment waarop men begint uit te kijken naar een andere energieleverancier. Veel energieleveranciers springen hier handig op in door jou een cadeau aan te bieden. Een welkomstpremie is een heel gewild cadeau. Toch kunnen we ons voorstellen dat jij niet op dit extraatje zit te wachten.

Feiten en fabels over de welkomstpremie

Wanneer je kijkt op een prijsvergelijkingssite wordt jouw aandacht doorgaans getrokken door de energieleveranciers die een welkomstpremie aanbieden. Men vertelt jou niet alles. We hebben een aantal feiten en fabels voor je op een rij gezet.

  • Feit: je krijgt echt een welkomstpremie. Het is waar; de energieleverancier zal jou een welkomstpremie geven wanneer je klant bij hem wordt. Het bedrag wat je gespecificeerd ziet bij een aanbieding zal je dus ook daadwerkelijk krijgen. Het is geen lokkertje.
  • Feit: de welkomstpremie krijg je tijdens jouw contract. Je zou denken dat je de welkomstpremie ergens bij de jaarafrekening krijgt maar dat is niet zo; je krijgt het geld al tijdens de loop van jouw contract.
  • Fabel: Je krijgt een groot bedrag in één keer. Die paar honderd euro die een energieleverancier jou belooft zie je niet in één keer op je rekening staan. Houd er rekening mee dat het totale bedrag wordt uitgesmeerd over het aantal voorschotbedragen wat je betaalt gedurende het contract. Je krijgt dus tussen 5 en 10 euro per maand aan korting op jouw voorschot.
  • Fabel: contractbreuk maakt niet uit. Wil je voor het eind van jouw contract vertrekken naar een nieuwe energieleverancier dan pleeg je contractbreuk. De oude energieleverancier kan er in dat geval voor kiezen om de verstrekte premie te verrekenen. Je betaalt dan dus een deel van de premie weer terug.
  • Fabel: met een welkomstpremie ben je altijd goedkoper uit. Je zou denken dat je met een welkomstpremie altijd goedkoper uit bent als klant, maar dit blijkt in de praktijk niet altijd zo te zijn. Er zijn genoeg energieleveranciers die een lagere prijs per kWh kunnen berekenen doordat ze niet aan welkomstpremies doen. De cadeautjes betaal je namelijk doorgaans zelf gedurende je contract.

Een leverancier vergelijken zonder premies

Wil jij prijzen en leveranciers gaan vergelijken zonder dat jij je door een welkomstpremie laat verleiden, dan is het goed om een aantal zaken goed in de gaten te houden We hebben ze voor je op een rij gezet:

  • Welke energie ga je afnemen. Je hebt de keuze uit meerdere soorten energie. Die lichten we straks nog nader toe.
  • Wat voor contract ga je afnemen. De duur van jouw contract is van invloed op de prijs die je gaat betalen. Die komt namelijk tot stand door het gemiddelde van de prijsprognose gedurende de loop van jouw contract. Wanneer er een prognose is die een gunstig gemiddelde heeft betaal je dus een lager bedrag per kWh. Die kans is het grootste bij een contract wat langer loopt.

Grijs of groen

We hebben de soorten energie die je kan afnemen op een rij gezet:

  • Grijze energie. Deze stroom wordt doorgaans opgewekt door een kolencentrale of kerncentrale. Het is een vorm van stroom die relatief gezien het goedkoopste is. Daar staat tegenover dat het ook een soort stroom is die het milieu nodeloos belast. Er wordt een enorme hoeveelheid CO2 het milieu in gestoten. De overheid ontmoedigt het gebruik van grijze stroom door een hogere energie- en milieubelasting.
  • Gecompenseerde energie. Deze energie wordt vaak ten onrechte vergeleken met groene energie. Het is energie die wordt opgewekt op een ‘grijze ‘ manier. Daar staat tegenover dat er ten compensatie voor de opgewekte energie bomen worden aangeplant. Daardoor wordt de schade aan het milieu beperkt. Het is de meest goedkope vorm van groene energie.
  • Groene energie. Dit is energie die zodanig is opgewekt dat het milieu minimaal wordt belast. De energie wordt bijvoorbeeld opgewekt met zonnepanelen of met windmolens. Deze energie brengt de hoogste kostprijs met zich mee, zeker wanneer de apparatuur die wordt gebruikt nog relatief nieuw is. In dat geval betaal je als klant voor de aanloopkosten van de apparatuur. De belasting is het laagste, waardoor de prijs niet veel verschilt met de twee eerder genoemde soorten energie.

Welk contract kies je

Je kan kiezen voor drie verschillende contracten:

  • Het eenjarige contract. Hierbij wordt de prijs berekend over een prognose van één jaar. De prijs is het hoogste per kWh, en je bent het meest flexibel wanneer je wil overstappen. Dit contract is ideaal voor mensen die graag jaarlijks van energieleverancier wisselen.
  • Het driejarige contract. Dit contract kies je wanneer je een gemiddelde prijs wil, en voor de komende drie jaar aan een energieleverancier wil vastzitten. De prijs is gemiddeld.
  • Het vijfjarige contract. Wil jij voor een lange tijd geen omkijken hebben naar jouw energiecontract, dan is het goed om een vijfjarig contract af te sluiten. In dat geval betaal je gemiddeld de laagste prijs per kWh.

Een nette prijs zonder premie

Wil jij weten waar je het goedkoopste een contract kan afsluiten, dan is het heel verstandig om eerst prijzen op te vragen. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt direct meerdere prijsopgaven in jouw mailbox om te vergelijken. Daarmee kan je zelf berekenen welke leverancier het goedkoopste is in jouw situatie. Jouw voordeel kan daarmee met honderden euro’s oplopen, en dat is meer dan menig premie.

 

 


Meer nieuws:

Meer nieuws