Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?
energievergelijker

Overweeg je om binnenkort over te stappen naar een andere energieleverancier? Dan zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Het is namelijk belangrijk om een energieleverancier te hebben die bij je situatie past en waarbij je tevreden bent over de prijs en de dienstverlening. Hieronder tref je 9 handige tips die je goed onderweg kunnen helpen bij het veranderen van energie.

Veranderen van energie

Volgens cijfers van recentelijk onderzoek uit de Energiemonitor 2020 van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat minstens 1 van de 5 huishoudens gedurende het afgelopen jaar van energieleverancier is gewisseld. Het gaat hierbij dus om 20% van de klanten die bewust de beslissing maken om te veranderen van energieleverancier.

Waarom veranderen van energie?

Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom men verandert van energieleverancier. Zo is de meest bekende reden de lagere prijs, maar anderen veranderen van energieleverancier om een betere klantenservice of betere voorwaarden. Verder veranderen de klanten die een vrij opzegbaar energiecontract hebben regelmatig van energieleverancier en stappen veel klanten over tijdens een verhuizing.

Is veranderen van energie gratis?

Door een contract vroegtijdig op te zeggen kan je verwachten dat je energieleverancier een boete in rekening brengt. Deze boete wordt ook wel een opzegvergoeding genoemd. Je kunt kosteloos overstappen zodra je huidig contract is verlopen en je dus niet officieel vastzit aan een energieleverancier. Hierbij kan dus worden geconcludeerd dat het veranderen van energie niet gratis is.

9 tips bij het veranderen van energie

Het veranderen van energieleverancier is niet iets wat je zomaar doet. Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder tref je een aantal tips die je zou kunnen hanteren voor het veranderen van energie.

Tip 1: Kies een contract met een looptijd van 1 jaar.

Door een éénjarig contract af te nemen bij een energieleverancier profiteer je van verschillende voordelen. Zo geven de meeste energieleveranciers allerlei cadeaus of kortingen aan nieuwe klanten. Dit doet de energieleverancier om zoveel mogelijk nieuwe klanten tot zich toe te trekken. Daarnaast kan je met een éénjarig contract jaarlijks een nieuw contract afsluiten waardoor je telkens profiteert van de welkomstaanbiedingen.

Tip 2: Neem een contract met een vast tarief.

Wanneer je een contract gaat afsluiten, dien je een keuze te maken tussen een vast tarief en een variabel tarief. Het is aan te raden om een vast tarief te kiezen zodat je meer inzicht hebt tot je werkelijke energiekosten. Op deze manier weet je precies wat je kunt verwachten als je je verbruik verlaagt of verhoogt.

Tip 3: Doe eerst grondig onderzoek over de leverancier.

Indien je op zoek bent naar een energieleverancier die klantvriendelijk is en waarbij andere klanten tevreden zijn met de dienstverlening, dan is het van groot belang om eerst wat onderzoek te doen over de desbetreffende energieleverancier. Je zou bijvoorbeeld online op zoek kunnen gaan naar reviews over de energieleverancier. Daarnaast is het essentieel om offertes van verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken.

Tip 4: Hou de vervaldatum van het contract goed in de gaten.

Maak een notitie in je agenda om bij te houden wanneer je contract verloopt zodat je tijdig op zoek kunt gaan naar een nieuwe geschikte energieleverancier. Nadat je contract is verlopen ben je vrij om te veranderen van energieleverancier.

Tip 5: Laat je niet verleiden door aantrekkelijke cadeaus.

De verschillende energieleveranciers proberen nieuwe klanten tot zich toe te trekken door allerlei interessante cadeaus uit te geven als er een (meerjarig) contract wordt afgesloten. Dergelijke cadeaus lijken wel voordelig, maar in werkelijkheid betaal je eigenlijk zelf voor het cadeau.

Tip 6: Neem een contract met onbepaalde tijd.

Een contract met een onbepaalde tijd bied je de vrijheid om over te kunnen stappen op elk moment dat je dat wenst. Op deze manier ben je flexibeler en kan je je contract opzeggen wanneer je wilt.

Tip 7: Grijze energie of groene energie?

Je gaat moeten kiezen uit het afnemen van grijze energie of het opwekken van je eigen groene energie. Indien je graag op bewuste wijze bij wilt dragen aan het milieu, dan is groene energie de ideale keuze.

Tip 8: Wek je eigen stroom op.

Ideaal zou zijn als je minstens 75% van je totale energieverbruik zelf zou kunnen opwekken op duurzame wijze door het gebruik van zonnepanelen. Zelf je eigen stroom opwekken biedt verschillende voordelen. Zo profiteer je van de besparingen, ben je milieuvriendelijk bezig en kan je aan de hand van de terugleververgoeding je extra stroom terugleveren aan het energienet.

Tip 9: Vergelijk eerst offertes.

Het is belangrijk om eerst verschillende offertes aan te vragen bij zoveel mogelijk energieleveranciers zodat je een vergelijking kunt maken om een beeld kunt krijgen van de prijzen op de huidige markt.

Ben je van plan om van energieleverancier te veranderen? Dan kan je profiteren van de vele voordelen die dit met zich meebrengt. Denk zo aan de aantrekkelijke welkomstkortingen en -cadeaus, de lagere tarieven en de verbeterde klantenservice. Regelmatig overstappen van energieleverancier is dus wel degelijk de moeite waard.

Stijgende versus dalende verbouwprijzen

Ben je van plan om binnenkort je huis uit te breiden, op te knappen of luxer te maken? Dan is een verbouwing een uitstekend idee, alhoewel de kosten van een verbouwing redelijk hoog kunnen oplopen. Maar wat kan er nou precies worden gezegd over de stijgende en dalende verbouwprijzen op de Nederlandse markt? Lees hieronder verder voor meer informatie hieronder.

Prijsopbouw verbouwkosten

Elke specialist hanteert een andere prijs en elke verbouwing en situatie is weer anders, waardoor de opbouw van de prijs ook kan verschillen. Het is belangrijk om een beeld te krijgen van hoe de prijs van een verbouwing is opgebouwd. Op deze manier weet je ook op welk gedeelte van de prijs je eventueel zou kunnen besparen. Zo bestaat de verbouwprijs uit:

 • Arbeidskosten 40%

 • Materiaalkosten 40%

 • Huren container en afvoeren vuil 15%

 • Kilometerkosten 5%

Verbouwprijzen Nederland 2020

De prijzen voor een verbouwing of een renovatie kunnen flink oplopen. Of je nou gaat voor het verbouwen van een kleine badkamer of het aanleggen van een geheel nieuwe keuken, het is belangrijk om rekening te houden dat de verbouwspecialisten allemaal verschillende tarieven hanteren. We kunnen onderscheid maken tussen het hanteren van een prijs op basis van je budget, de prijs op basis van het soort verbouwing en de prijs van een vakman per uur.

Prijzen op basis van budget

Als we kijken naar de tabel hieronder kunnen we nagaan wat de totale gemiddelde kosten zijn voor een verbouwing afhankelijk van het budget. Hierbij is uitgegaan van een goedkope, een gemiddelde en een dure optie.

Budget

Kosten

Goedkoopste optie

< €2.000

Gemiddelde optie

€8.000 – €10.000

Duurste optie

> €15.000

Prijzen op basis van soort verbouwing

Het is ook mogelijk om na te gaan wat de prijzen zijn op basis van de soort verbouwing. Hieronder tref je de meest populaire werkzaamheden:

Soort verbouwing

Kosten

Toilet

€100 – €5.000

Badkamer

€2.850 – €17.000

Zolder

€2.000 – €13.000

Keuken

€1.530 – €25.840

Aanbouw

€14.500 – €19.000

Prijzen op basis van vak

Tijdens het verbouwen van een woning dien je verschillende vakmannen in te huren voor allerlei klusjes op locatie. Wat de kosten zijn is afhankelijk per vak.

Vakman

Prijs per uur

Aannemer

€28 – €53

Schilder

€25 – €45

Stukadoor

€18 – €52

Tegelzetter

€17 – €48

Timmerman

€19 – €57

Elektricien

€26 – €65

Dakdekker

€23 – €55

Stijgende versus dalende verbouwprijzen

Het is van groot belang om na te gaan in hoeverre de verbouwprijzen zich over de laatste jaren heen heeft ontwikkeld. Gedurende de laatste 10 jaar heeft de verbouwbranche op verschillende momenten een prijsstijging gekend. Op bepaalde momenten zijn de prijzen sneller gestegen dan de ander. Zo zijn ook in 2018 de verbouwprijzen omhooggegaan waardoor veel projecten niet meer mogelijk waren of simpelweg zijn geannuleerd door de klant. Volgens cijfers zijn de verbouwprijzen met gemiddeld 6% verhoogd sinds 2018 en we kunnen verwachten dat de prijzen nog verder omhooggaan, zeker nadat onze economie ook nog is getroffen door de Corona crisis.

Bespaartips verbouwen

Het verbouwen van je woning is niet bepaald goedkoop. Je bent minstens €10.000 kwijt aan een standaard volledige verbouwing en deze kosten kunnen flink stijgen. De volgende bespaartips op de verbouwkosten kunnen je goed van pas komen:

 1. Kies een lokale specialist. Zo vermijd je de hoge kilometerkosten die een landelijke specialist in rekening brengt om naar je woning toe te komen. Gemiddeld betaal je €0,50 tot €1,00 per kilometer.

 2. Maak een uitgebreide planning. Zo weet elke betrokken partij precies at er wordt verwacht, waar, hoe, wanneer, hoeveel en door wie. Hou rekening met zelfs de allerkleinste details van de planning en zorg voor een goede omschrijving.

 3. Ga je een grotere klus aannemen? Dan kan je samen met een andere geïnteresseerde de kosten voor de verbouwing gezamenlijk delen. De meeste specialisten geven hier een mooie korting op.

 4. Met de buren werken. Door samen met je buren te werken en een specialist inhuren hoef je zelf aan niets meer te denken.

 5. Help de specialist een handje. Je kunt flink besparen op de kosten van een verbouwing door zelf bepaalde werkzaamheden uit te voeren. Denk zo bijvoorbeeld aan het afvoeren van vuil of het verrichten van bepaalde voorbereiden.

 6. Vraag een subsidie aan zodat je een deel van de investeringskosten terug kunt krijgen.

 7. Vraag verschillende offertes op bij meerdere specialisten zodat je een vergelijking kunt maken. Vervolgens kan je zelf de beste keuze selecteren zodat je gaat voor een specialist die past bij jou en je huishouden.

Overweeg je om in de toekomst je woning te verbouwen? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de ontwikkeling van de prijzen op de markt. Of de prijzen nou stijgen of dalen maakt heel veel uit voor de manier waarop de verbouwbranche zich kenmerkt. Gedurende de laatste paar jaar zijn de verbouwprijzen gestegen, maar dit heeft er niet toe geleid dat mensen minder zijn gaan verbouwen. Integendeel, na de uitbraak van het coronavirus is men door het verplicht thuisblijven steeds meer gaan investeren in kluswerken in en om het huis. Daar hoort ook het verbouwen bij.


Meer nieuws:

Meer nieuws