Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Portugal haalt op dit moment 70 procent van haar totale energiebehoefte uit duurzame bronnen. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2012 steeg het vermogen van duurzame energie met meer dan 300 procent. Dit had deels te maken met gunstige weersomstandigheden, waaronder veel dagen met wind. De grootste bron van energie is waterkracht. Ook windenergie speelt een belangrijke rol bij de groei van duurzame energie, dat net als waterkracht een sterke groei doormaakte. De opbrengsten uit windmolens steeg in het eerste kwartaal van 2013 met 60 procent.

Door de successen die op duurzaam gebied worden gehaald nam het aandeel van conventionele elektriciteitscentrales af. Gascentrales leverden bijna 30 procent minder dan in 2012 en gascentrales leverden bijna de helft minder aan grijze stroom.

Portugal staat dankzij de gunstige resultaten nu op de lijst van landen die minimaal 60 procent van hun energie-vraag uit duurzame bronnen halen. Andere Europese landen op die lijst zijn IJsland, Oostenrijk, Noorwegen en Zweden. Vooral de beschikbaarheid van waterkracht speelt in deze landen een grote rol.


Meer nieuws:

Meer nieuws