Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Als je zonnepanelen hebt, dan heb je de mogelijkheid om zelf energie op te wekken. Misschien heb je een zwaar apparaat gekocht, zoals een jacuzzi of een sauna en wil je de extra uitgaven om deze van stroom te voorzien daarmee verlichten. Of misschien wil je simpelweg je energierekening verlagen en een steentje bijdragen richting een beter milieu voor ons allemaal. Natuurlijk is het ook mogelijk ernaar te streven met je zonnepanelen al je energie op te wekken die je jaarlijks gebruikt en dus op dat vlak zelfvoorzienend te worden. In dat geval is het ook mogelijk dat je in een goed jaar te veel energie opwekt en dat je dus een gedeelte kunt terugleveren aan de energieleverancier.

Wat is saneren?

Het terugleveren van energie wordt ook wel saneren genoemd. Je bent met je energieleverancier een overeenkomst aangegaan waarin bepaald is hoe dat wordt berekend. Via een meter wordt constant in de gaten gehouden hoeveel energie je koopt en hoeveel je aanlevert. Aan het einde van het jaar word je gepresenteerd met een jaarrekening waarop precies staat hoeveel je zelf hebt opgewekt en hoeveel je hebt gebruikt. Als dit eerste getal hoger is, dan heb je energie te veel geleverd en dit kun je verkopen aan je energieleverancier. De tarieven hiervoor zijn per leverancier verschillend en onderstaand overzicht geeft je hier een paar voorbeelden van. Bij het kiezen voor een energiebedrijf is dit in het geval je zonnepanelen hebt dus een belangrijke factor.

Energiebedrijf Terugleveringsprocedure
Anode Je krijgt het kale leveringstarief exclusief btw voor elke extra opgewekte kWh
Energiedirect Je krijgt €0,06 per kWh inclusief alle belastingen
Green Choice Je krijgt €0,11 per kWh exclusief btw met een maximum van 10.000 kWh. Daarna krijg je het kale leveringstarief exclusief btw
Nuon Je krijgt €0,07 per kWh exclusief btw
Pure Energie Je krijgt €0,12 per kWh exclusief btw

Hoe gaat dit in zijn werk?

Het saneren doe je dus via je energieleverancier. Houd er rekening mee dat het kale leveringstarief veel lager is dan de bedragen die jij betaalt. Dat komt doordat jouw energierekening naast de prijzen voor energie ook bestaat uit belastingen en netwerkkosten. Realistisch gezien wordt maar 35 procent van de kosten op je energierekening besteedt aan de kosten van energie. En dit zijn dan ook vaak de prijzen die je terugkrijgt als energieleverancier. Het is natuurlijk extra geld waar je niet op gerekend had, maar theoretisch is het terugleveren van energie dus niet zo winstgevend als je misschien dacht. Het onderstaande voorbeeld maakt dit duidelijk. Het is gebaseerd op een elektriciteitsprijs van €0,23 per kWh.

Delen energierekening Bijdrage Voorbeeldrekening Teruggave sanering
Belastingen 46% €0,10 per kWh n.v.t.
Netwerkkosten 19% €0,05 per kWh n.v.t.
Leveringskosten 35% €0,08 per kWh €0,08 per kWh
Totaal 100% €0,23 per kWh €0,08 per kWh

Voor de extra kWh die je geleverd hebt krijg je in dit voorbeeld dus €0,08 per kWh terug. Dit is de kale energieprijs exclusief de belastingen.

Een energieleverancier kiezen

Als je zonnepanelen hebt of je bent van plan zonnepanelen aan te schaffen, dan is het dus verstandig om je energieleverancier uit te kiezen op de saneringsregeling. Houd er rekening mee dat je een installatie van aanzienlijke proporties nodig hebt om een heel huishouden mee te kunnen voorzien van stroom. Toch is dit zeker een goed streven, omdat je jezelf dan minder afhankelijk maakt van fossiele brandstoffen. De beste manier om dan een energieleverancier te kiezen is door te kijken hoeveel geld je terugkrijgt als je gaat saneren. Uiteraard moet je hier de kosten voor gas ook bij betrekken, indien je die bij dezelfde leverancier onderbrengt. Het maken van een goede vergelijking kan dan veel duidelijkheid scheppen.

Energieleveranciers vergelijken checklist

Ga jij energieleveranciers vergelijken, dan kun je de onderstaande checklist gebruiken om dit gestructureerd uit te voeren. Met deze punten bij de hand weet je zeker dat je niets bent vergeten.

Check 1: saneringsregelingen vergelijken

Helaas kun je bij de meeste vergelijkingssites geen filter instellen wat betreft de saneringsregelingen. Deze moet je dus eerst zelf opzoeken.

 • Verzamel de saneringsregelingen van alle energieleveranciers en schrijf deze op.
 • Zet de verschillende energieleveranciers in een ranglijst met de beste saneringsregelingen bovenaan en de slechtste aan het einde.

Check 2: een vergelijking maken

Vervolgens is het tijd om een vergelijking te gaan maken bij één of meerdere van de vele vergelijkingssites. Omdat je eigenlijk alleen geïnteresseerd bent in gas (je elektriciteit wek je zelf immers op) is het beter dit apart te pakken. Als je een goede site hebt gevonden met een slechte dekking, overweeg dan twee vergelijkingssites te nemen om zo de gehele markt te kunnen overzien.

 • Schrijf je eigen gasverbruik op. Dit vind je op voorgaande jaarrekeningen.
 • Vind een goede vergelijkingssite, of een combinatie van sites.
  • De site moet onafhankelijk zijn.
  • De site moet aangesloten zijn bij zoveel mogelijk energieleveranciers.
 • Vul de filters in en bekijk de resultaten.

Check 3: een leverancier kiezen

Bekijk alle resultaten goed en bepaal wat voor jou belangrijk is. Misschien wil je simpelweg de goedkoopste leverancier of wil je alleen CO2-gecompenseerd gas kopen. Ook de duur van het contract kan belangrijk zijn zowel als de opzegtermijn en -voorwaarden.

 • Vergelijk de leveranciers van je lijstje van check 1 met de resultaten van de vergelijkingssite.
 • Bepaal welke leveranciers jou een contract kunnen geven dat je aanstaat en tegelijkertijd een goede saneringslevering aanbieden.
 • Kies de leverancier waarbij je een contract wilt afsluiten.
 • Gebruik de overstapservice, indien van toepassing, van de vergelijkingssite of de nieuwe energieleverancier.

Offertes vergelijken

Als je van plan bent te gaan saneren, dan is het dus verstandig dat je een leverancier kiest die een lage gasprijs heeft en die een goede saneringsregeling aanbiedt. Via onze vergelijkingstool kun je alvast de eerste stap zetten richting het vinden van deze leverancier.

 

 

Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Meer nieuws:

Meer nieuws