Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?
energie prijzen vergelijken

Anode is een energieleverancier die levert binnen Europa. Het is een bedrijf wat mede groot wordt doordat het kleinere energiebedrijven als Robin Energie overneemt na een faillissement. Het bedrijf werkt bilateraal wat eigenlijk inhoudt dat het zelf de energie inkoop regelt. Men is niet afhankelijk van de toelevering van energie door andere bedrijven. Energie die Anode levert komt van de vrije markt, wat inhoudt dat je als klant voordelig uit bent. We keken naar de prijzen van energie die Anode hanteert maar ook naar de bron van de energie die men levert.

De tarieven van Anode Energie

We kwamen van het bedrijf Anode Energie de onderstaande tarieven tegen op de site. Het gaat hier om een prijspeil van 1 januari 2020. Ieder halfjaar, op 1 januari en 1 juli worden de prijzen van energie bijgesteld. We namen als prijsvoorbeeld een stroomcontract van 3 jaar vast met groene stroom.

Welke categorie betreft het

Tarief per kWh enkel, euro

Tarief per kWh dal, euro

Tarief per kWh normaal, euro

Prijs per m3, euro

Elektriciteit categorie E1A, E1B en E1C

0,22119

0,21405

0,22833

Elektriciteit categorie E2A en E2B

0,22179

0,21296

0,22833

Gas profiel 1A het verbruik is tot 5000 m3

0,77993

Gas profiel 2A het verbruik is hoger dan 5000 m3

0,77787

Het vastrecht bedraagt voor elektriciteit maandelijks 2,42 euro en voor gas eveneens maandelijks 2,43 euro. De prijzen die zijn opgegeven zijn inclusief BTW en energietaks.

Een prijs die direct inzichtelijk is

Anode heeft er bewust voor gekozen om de prijzen die men berekent per kWh en per m3 niet uitgesplitst aan te geven. Men wil immers dat de consument direct ziet hoeveel hij gaat betalen zonder dat er een berekening op los moet worden gelaten. De prijzen die je ziet op de website mogen dan niet de laagst zijn in zijn soort; daar heeft Anode zo zijn reden voor. De belangrijkste reden die men aanvoert is dat een leverancier die energie tegen een bodemprijs levert vaak nog hoge vastrecht kosten hanteert. Anode blinkt uit in het lage bedrag wat men aan vastrecht berekent aan de klanten. Je zal wel goed het totale plaatje in ogenschouw moeten nemen om zeker te weten dat je niet teveel betaalt voor je energie.

De herkomst van de producten van Anode Energie voor grootzakelijk

Anode energie biedt meerdere energieproducten aan op de site. Er wordt grijze stroom en groene stroom geleverd aan de klanten. Grijze stroom is een product wat officieel steeds minder mag worden geleverd aan de klanten aangezien er moet worden verduurzaamd op het gebied van energieverbruik. De grijze energie die Anode levert is voor 29 procent afkomstig van kolencentrales. Verder is 52 procent grijs aardgas. 4 procent van de energie is nucleair en 11 procent komt van overige fossiele bronnen. De groene energie die men levert is voor de volle 100 procent afkomstig van wind.

De herkomst van de producten van Anode Energie voor particulier verbruik

De particulier krijgt stroom die uit andere componenten bestaat. De stroom van particulieren is voor 19 procent afkomstig uit kolencentrales, voor 3 nucleair en voor 11 procent uit overige fossiele bronnen. Het aardgas bedraagt 33 procent. Verder krijg je bij Anode Totaal 13 procent energie uit wind en 25 procent uit waterkracht. Bij groene stroom voor de particuliere markt gaat het om 34 procent windenergie en 66 procent waterkracht energie.

Hoe grijze energie groen wordt gemaakt

Officieel mag er in steeds mindere mate grijze energie worden verkocht. Wie zich als leverancier profileert als leverancier van groene energie zal daar dan ook wat aan moeten doen. In het geval van Anode geldt dat men gebruik maakt van GVO. Het gaat hier om aandelen die men neemt in duurzame projecten zoals bijvoorbeeld windmolenparken en zonnepanelenvelden. Men neemt energie af van een dergelijk project en daarbij maakt Anode het dus mogelijk voor de exploitant om het park te onderhouden. De energie wordt door geleverd aan de klant. Het is uiteraard niet mogelijk om de herkomst te bepalen van de stroom die uit het stopcontact komt. Je ontvangt in alle gevallen een combinatie van de diverse vormen van stroom die Anode afneemt en levert.

Groen gas voor iedereen

Groen gas is een product wat helaas maar in zeer beperkte mate wordt geproduceerd. Tot het moment dat dit voor iedereen voorhanden is koopt Anode gewoon grijs gas in wat men levert aan de klanten. Met zogeheten Carbon Credits koopt Anode een vorm van aandelen in projecten die CO2 uitstoot compenseren. Het gaat dan bijvoorbeeld om projecten waarbij bomen worden aangeplant die CO2 uit de lucht halen. Projecten kosten genoeg. Met deze Carbon Credits compenseert Anode dus de CO2 uitstoot die vrijkomt bij het delven van aardgas en bij het verbruik ervan.

Contracten die je af kan nemen

Anode is een bedrijf wat energie levert volgens meerdere contractvormen. Zo kan je kiezen voor een modelcontract waarbij je voor stroom en gas steeds de marktprijs van dat moment betaalt. Je kan echter ook kiezen voor een contract wat een, twee of drie jaar loopt. Bij een contract wat je voor een langere tijd laat vastzetten betaal je een prijs die is berekend aan de hand van prijsprognoses van de energieprijs. Anode neemt de prognoses van de prijs over respectievelijk een, twee of drie jaar. Van dit prijsverloop neemt men een gemiddelde en dat is de contractprijs die je gaat betalen voor je energie. Je neemt met een contract voor een langere periode wat minder risico. De reden is dat er rekening wordt gehouden met prijsstijgingen maar ook met prijsdalingen. De kans is dan ook aanwezig dat je bij het afsluiten van je contract aan het begin wat meer betaalt. Tijdens de duur van je contract zal het echter ook geregeld voorkomen dat je minder betaalt voor je energie. Anode raadt de klanten aan om de prijs van hun energiecontract voor een, twee of drie jaar vast te zetten.

Sluit nu een goed contract af

Ben je op zoek naar een energieleverancier die energie levert tegen een scherpe prijs, dan is het mogelijk om bij Anode een contract af te sluiten. Met onderstaande button ontvang je offertes om te vergelijken.

Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Meer nieuws:

Meer nieuws