Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?
energie vergelijken

Engie is een energieleverancier die stroom levert aan alle lagen van de bevolking. Men levert stroom aan particulieren en bedrijven, maar men werkt ook volop samen met coöperaties. Het gaat in dit laatste geval om lokale initiatieven waarbij zonnepanelen worden geplaatst in gemeentes terwijl er ook stroom moet worden afgenomen van een energieleverancier. Engie wil juist dit gat vullen en behoort daardoor tot een van de grotere landelijke leveranciers van energie.

De prijzen van energie bij Engie

We vroegen prijzen op bij Engie voor een tweepersoons huishouden. Daarbij ging men bij de berekening uit van 2700 kWh stroom per jaar en 1100 m3 aardgas per jaar. Voer bij een dergelijke berekening op de site altijd jouw daadwerkelijke verbruik in om tot een realistisch resultaat te komen.

Welk contract kies je

Wat zijn de vaste leveringskosten van stroom

Wat zijn de variabele leveringskosten van stroom

Wat zijn de vaste leveringskosten van gas

Wat zijn de variabele leveringskosten van gas

Wat zijn de netbeheerkosten van stroom/gas

Wat is het jaarbedrag

3 jarig contract

46,92

160,27

46,92

254,31

230,33 euro/181,93 euro

1455,12

1 jarig contract

46,92

162,78

46,92

233,78

230,33 euro/181,93 euro

1433,32

De samenstelling van de prijs

Bij de prijzen die we bovenstaand aangeven is het goed om te realiseren dat de prijs van energie uit een aantal componenten bestaat. We zullen allereerst de prijs van stroom voor je toelichten. Het totale tarief van 0,2242 euro per kWh bestaat voor 32 procent uit energiebelasting. Dit is een post die door de overheid wordt geheven om jou aan te sporen duurzame energie te gaan gebruiken. Omdat energie een eerste levensbehoefte is krijg je van de overheid uiteindelijk onderaan de factuur een aftrek van 515 euro. Een ander deel van de prijs is de ODE. Het gaat hier om de Opslag Duurzame Energie. Daarnaast betaal je voor de BTW. Het gaat om het hoge percentage van 21 procent. Verder heeft Engie zijn eigen leveringskosten naar jou toe. Dat is 46,92 per product wat je afneemt op jaarbasis. Dan moet je ook nog, zoals te zien in de tabel, netbeheerkosten betalen voor stroom en gas.

De herkomst van de energie van Engie

Engie levert stroom en gas uit duurzame bronnen. De stroom die men levert komt voornamelijk van windmolens en zonnepanelen. De windmolens bevinden zich in windmolenparken door het hele land heen. Het is voor Engie niet lastig om energie voor al hun klanten op te wekken. De reden daarvan is dat de meeste klanten van Engie hun eigen energie opwekken. De energie die wordt geleverd door Engie is dan ook alleen maar bedoeld om aan te vullen daar waar de eigen installatie van de klant niet genoeg energie levert. Een deel van de stroom die je van Engie krijgt is dan ook afkomstig juist van die andere installaties. Zonnepanelen die meer opwekken dan dat jij verbruikt zullen stroom terug leveren aan het energienet waardoor er door de energieleverancier minder energie hoeft te worden aangemaakt. Op deze manier is Engie dan ook niet zozeer een leverancier van energie die alles op zich neemt, maar meer een bedrijf wat ondersteuning biedt aan coöperaties en particulieren die een installatie met zonnepanelen hebben.

De herkomst van het gas van Engie

Daar waar het aankomt op gasverbruik wordt het een ander verhaal bij deze onderneming. Het aardgas wat wordt geleverd is nog in alle gevallen gewoon grijs gas. Dit gas zorgt voor een behoorlijk hoge CO2 uitstoot in het milieu. De uitstoot van CO2 door het aardgas wat engie levert wordt gecompenseerd via projecten waar Engie aandelen in heeft. Het gaat hier om zogeheten Carbon Credits. Deze projecten bestaan eruit dat er bomen worden aangeplant. Bomen halen de CO2 uit de lucht en ze zuiveren de lucht. Er is dus sprake van gecompenseerd gas wat wordt geleverd.

Jouw contract bij Engie

Het is vooral zinvol om een energiecontract af te sluiten bij Engie wanneer je zelf al energie opwekt met zonnepanelen op je dak. Je kan zonnepanelen kopen via een coöperatie in jouw eigen omgeving of je kan je tot Engie wenden. In beide gevallen is er al een keuze gemaakt voor zonnepanelen die voor jou het meeste opleveren. Daarnaast zijn er goede leveringsvoorwaarden waar jij van profiteert. Jouw zonnepanelen zullen over het algemeen genoeg energie opwekken overdag om jouw huishouden van energie te voorzien. Op de momenten waarop er teveel energie wordt opgewekt levert jouw systeem dit terug aan het energienet. Jij krijgt op dat moment de energieprijs inclusief de belastingen die worden geheven per kWh gesaldeerd. Is er geen zon en heb je energie nodig, in de avond en nacht, dan neem je die af van Engie. Op deze manier vindt er op jaarbasis een verrekening plaats.

Een langlopend contract

Wanneer je een energiecontract gaat afsluiten is het advies altijd om een langlopend contract te kiezen. Daarbij wordt gekeken naar de fluctuering van de energieprijs over een langere periode. Eens per halfjaar, in januari en juli, wordt de prijs gepeild. Van deze prijspeilingen en de prognoses gedurende de duur van jouw van jouw contract wordt een gemiddelde genomen. Dit wordt jouw energieprijs die je gaat betalen. Over het algemeen zal deze prijs bij een langlopend contract wat hoger liggen op maandbasis. Dat komt doordat de energieprijzen door investeringen en toenemende belastingen behoorlijk zullen gaan stijgen naar verwachting. Wanneer je een contract voor een lange periode afsluit weet je zeker dat jij voor een aantrekkelijk tarief je energie blijft afnemen. Ergens halverwege de contractperiode is er namelijk een kentering waardoor de energieprijs hoger zal zijn dan het tarief wat jij betaalt.

Vraag offertes op

Wil jij stroom van Engie, vraag dan eerst offertes op. Dat doe je met onderstaande button. Op die manier betaal jij nooit teveel en krijg je het contract wat het beste bij jou past.

Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Meer nieuws:

Meer nieuws