Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?
energie vergelijk

Fenor is een energiebedrijf wat in 2013 is opgericht door een aantal ondernemers. Het gaat hier dan ook om een bedrijf wat een relatieve nieuwkomer is op de energiemarkt. Fenor is een bedrijf wat zich richt op alle groepen consumenten, of het nu gaat om particulieren, kleine bedrijven of grote bedrijven. We keken naar een aantal aspecten van Fenor. We keken hoe men aan de energie komt en daarnaast keken we naar de duurzaamheid van het bedrijf.

De prijs van energie bij Fenor

Veel energieleveranciers hebben een deel op hun website gereserveerd voor de prijzen van energie. Men licht jou als consument graag voor over de prijzen die men hanteert. Bij Fenor vind je deze prijzen in principe niet. Je vraagt informatie op met prijzen voordat je het contract aangaat. Door de gegevens die men van je vraagt, waaronder je bankrekeningnummer, kan je eigenlijk nog maar moeilijk onder een contract uit als je jouw aanvraag hebt verstuurd. We maakten voor jou een overzicht van de componenten waar de prijs uit is opgebouwd die je straks aan Fenor gaat betalen. Allereerst is daar de kale energieprijs per kWh. Het gaat hier om de prijs van de energie die Fenor koopt van energieleveranciers. Fenor wekt zelf namelijk geen energie op, maar daar komen we later op terug. Bovenop deze kale prijs komen de leveringskosten. Wanneer je de energieprijs bij elkaar hebt komen er kosten van overheidswege bij. Denk daarbij onder andere aan de energietaks. Deze is nog hoger dan de kale prijs per kWh energie die je afneemt. Naast de energietaks komt er de ODE bij. Het gaat hier om de zogeheten Opslag Duurzame Energie. De energie die wordt opgewekt bij duurzame bronnen moet immers worden bewaard voor het naar de consument gaat. Voor die afslag betaal je. BTW is de volgende post die je moet betalen aan de overheid. Voordeel hierbij is dat je de BTW weer mag verrekenen als ondernemer. De laatste post die wordt berekend is die van de transportkosten. Deze post gaat naar het bedrijf wat verantwoordelijk is voor het onderhouden van het leidingennet. Dit transportbedrijf is een op zich staand bedrijf. De kosten verschillen per regio.

De herkomst van energie bij Fenor

Fenor is op de website niet erg duidelijk over de herkomst van de energie. Men heeft wel een afbeelding van windmolens op de website, maar er is verder geen stroometiket te vinden waarop dit staat toegelicht. Dit is een wettelijke verplichting naar de consument dus hier is men nalatig bij het informeren van toekomstige klanten. Dit zet je als consument aan het denken of je wel groene energie, dus energie uit hernieuwbare bronnen afneemt. Het meest logische is dan dat Fenor de energie inkoopt vanuit een bron van grijze energie. De energie die wordt aangeboden in dit soort constructies bestaat doorgaans voor een klein deel uit groene energie. De rest bestaat uit energie die in het buitenland in een kolencentrale wordt opgewekt. Daarnaast gaat het om kernenergie en grijs gas.

De verplichting om groene energie te verkopen

Alle energieleveranciers, dus ook Fenor, zijn verplicht om groene energie te verkopen. Het is dan ook om die reden dat Fenor gebruik maakt van de twee bekendste constructies om energie te verduurzamen. Een eerste manier is het gebruik van GVO. Het gaat hierbij om een Garantie van Oorsprong. Deze GVO is een soort aandeel wat de leverancier van energie afneemt bij exploitanten van een energiepark. Het gaat dan bijvoorbeeld om een windmolenpark of een zonnepanelenveld. De exploitant verkoopt deze GVO om het windmolenpark of zonnepanelenveld te kunnen exploiteren en om nieuwe projecten te kunnen afnemen. Er wordt een deel van de energie die wordt opgewekt geleverd aan Fenor die de energie op zijn beurt weer levert aan de klant. Dit komt in een combinatie met grijze energie. Zodoende heb je als klant een mix van energie waardoor er wordt voldaan aan de norm van de overheid om groene energie te leveren.

Met Carbon Credits groen gas afnemen

Een andere vorm van het vergroenen van energie is de methode met Carbon Credits. Het gaat er hierbij om dat Fenor aandelen koopt in een project wat CO2 compenseert. Bij het delven van aardgas en het verbruik daarvan wordt een hoop CO2 het milieu in gestoten. Deze hoeveelheid CO2 wordt gecompenseerd via het project waarbij men de aandelen inkoopt. Op deze manier kan men het grijze gas wat wordt gedolven compenseren waardoor men als het ware groen gas levert.

Een contract tegen een vaste prijs

Fenor is onduidelijk over de mogelijkheden voor diverse contracten. Je kan een contract afsluiten voor een bepaalde tijd. Daarbij kan je energie tegen een vaste prijs afnemen. Dit houdt in dat er over een aantal jaren van de looptijd van je contract een gemiddelde wordt genomen van de energieprijs. Deze fluctueert namelijk behoorlijk door de jaren heen. Tweemaal per jaar, op 1 januari en 1 juli wordt de prijs van energie aangepast. Deze fluctuering kan worden voorspeld via prognoses. Er wordt een gemiddelde van de prijs genomen en dit gemiddelde wordt jouw termijnbedrag voor de prijs van de energie. De bijkomende kosten komen er dan nog bij. Deze worden niet opgenomen in het contract. Je profiteert dan van voordelen wanneer de prijs van energie onverhoopt een stuk hoger uitpakt dan dat was berekend bij jouw termijnbedrag.

Een contract tegen de marktprijs

Een andere manier om energie af te nemen is de marktprijs. Je gaat dan een zogeheten modelcontract aan waarbij gebruik wordt gemaakt van de energieprijs zoals die op dat moment geldt. Je betaalt dan ook ieder halfjaar een ander termijnbedrag. Voordeel is dat je niet vastzit aan een contract voor langere tijd.

Sluit jouw contract af

Spreken de tarieven van Fenor jou aan, sluit dan nu een contract af. Met onderstaande button kan je informatie inwinnen waarbij je een contract op maat ontvangt.

Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Meer nieuws:

Meer nieuws