Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

De energiemarkt is aan het veranderen. De overheid doet een oproep aan energiebedrijven om te verduurzamen. Energie moet op een groene manier worden opgewekt en het milieu moet zo min mogelijk worden belast bij dit proces. Neo Smart is een nieuwe speler op de energiemarkt. Het is een bedrijf wat aan consumenten groene energie levert en daarbij volle openheid geeft over de tarieven die men hanteert. We keken naar een aantal zaken bij dit bedrijf. We keken naar de prijs, maar ook naar de herkomst van de producten.

Een bedrijf met een gemiddelde ranking

Neo Smart is een bedrijf wat er met een gemiddelde ranking vanaf komt wanneer het gaat om het leveren van energie. Het bedrijf levert energie die groen is, en daarbij wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheid van certificaten. Die zullen we straks verder toelichten. Het bedrijf geeft een inzicht in de herkomst van de energie, en daaruit blijkt al snel dat men niet zelf verantwoordelijk is voor het opwekken van de energie die wordt verkocht. Er zit een verloop in. Dit blijkt uit het zogeheten stroometiket wat een energieleverancier na het jaar moet afgeven aan de consument.

Het stroometiket van Neo Smart

Het bedrijf heeft op de website de stroometiketten staan van de afgelopen 3 jaar. Daaruit blijkt dan dat in 2016 de groene stroom werd opgewekt uit windenergie. Dit was bij groene stroom voor de volle honderd procent. Men was toen al Co2 neutraal op het gebied van stroom. In 2017 werd de stroom voor 50 procent opgewekt uit zonne-energie en voor 50 procent uit windenergie. In 2018 bestond de energie voor 100 procent uit zonne-energie. Over 2019 heeft men nog geen stroometiket afgegeven.

Hoe Neo Smart aan de energie komt

Dit is het punt waarop Neo Smart minder scoort. De herkomst van de energie die men levert is Nederland, daar valt niks op aan te merken. Het gas daarentegen is een heet hangijzer. Dit wordt niet op groene manier opgewekt, maar het wordt naderhand vergroend. Dit wil zeggen dat er gewoon grijs gas wordt geleverd aan de consument. Dit gas belast het milieu door een hoge CO2 uitstoot. Deze hoge CO2 uitstoot compenseert men met projecten. Daar is men ook heel open over. De projecten houden in dat er in delen van het land en in het buitenland bomen worden geplant die de lucht zuiver houden. Deze projecten zorgen ervoor dat het milieu de kans krijgt zich te herstellen. Hierbij koopt men aandelen in. Het gaat hier om zogeheten Carbon Credits. Deze Carbon Credits worden naderhand verrekend aan de consument. Daarom is groen gas en groene energie altijd een stukje duurder dan grijs gas en grijze energie.

Certificaten bij de elektriciteit

Het spreekt voor zich dat Neo Smart geen eigen windmolenparken en zonnepanelenvelden heeft laten aanleggen. Dit gebeurt door exploitanten die de energiebedrijven naderhand de mogelijkheid bieden om daar één of meerdere certificaten bij aan te schaffen. Het gaat hierbij om een zogeheten GVO, oftewel een Garantie van Oorsprong. Het gaat in dit geval om certificaten die binnen Nederland zijn aangeschaft bij projecten met windmolens en zonnepanelen. De energie die men levert zal niet geheel groen zijn; er zijn simpelweg niet genoeg windmolens en zonnepanelen in ons land in deze projecten om alle huishoudens van groene energie te voorzien. Het gaat in dit geval dan ook waarschijnlijk om een combinatie van vergroening door middel van Carbon Credits en GVO.

De tarieven van Neo Smart

Contractvorm

Tarief enkel inclusief leveringskosten

Tarief hoog inclusief leveringskosten

Tarief laag inclusief leveringskosten

Vaste leveringskosten

Energietaks stroom

Opslag duurzame energie

transportkosten

1 jaar vast

0,21520 euro per kWh

0,22420 euro per kWh

0,20720 euro per kWh

79 euro per jaar

0,11822 per kWh

0,03303 per kWh

252,41 euro per jaar

1 jaar flexibel

0,22025 euro per kWh

0,22575 euro per kWh

0,21335 euro per kWh

60 euro per jaar

0,11822 per kWh

0,03303 per kWh

252,41 euro per jaar

standaard

0,22025 euro per kWh

0,22575 euro per kWh

0,21335 euro per kWh

60 euro per jaar

0,11822 per kWh

0,03303 per kWh

252,41 euro per jaar

Een contract wat bij jou past

Men biedt jou meerdere contractvormen aan en het is aan jou welke vorm je kiest. Het contract met een vaste prijs is naar verhouding het goedkoopste als je nu instapt. Dat komt doordat men een berekening heeft gemaakt van de energiekosten door een jaar heen. Aan de hand van prognoses wordt berekend hoeveel je in een jaar kwijt zult zijn aan energiekosten. Er wordt namelijk een gemiddelde genomen. Dit is het tarief wat je gaat betalen voor je energie per kWh. Een vast contract geeft jou een stuk zekerheid. Je weet hoe hoog je maandlasten gaan worden. Daarnaast kan het altijd zijn dat de prijs door omstandigheden verder schommelt waardoor jij meer zou moeten betalen bij een flexibel contract. Je hebt dan de zekerheid dat je minder betaalt. Aan de andere kant profiteer jij niet van onverwachte meevallers op de energiemarkt.

Een flexibel contract

Dit is een contract waarbij jij maandelijks de marktprijs betaalt voor energie. Is er een stijging dan wordt die rechtstreeks aan jou doorberekend. Is er een daling dan profiteer jij daar ook volop van. Je neemt wat meer risico dan met een vast contract. Door de vaste leveringskosten word jij daarin wat gecompenseerd door Neo Smart.

Een contract kiezen naar wens

Ben je eruit en wil je energie van Neo Smart, vraag dan eerst offertes op. Dat doe je hier. Je kan gelijk vergelijken welke mogelijkheid het beste past bij jouw wensen en jou het meeste voordeel biedt.

Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Meer nieuws:

Meer nieuws