Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

NLE is een van de grotere energieleveranciers die ons land rijk is. Het is een leverancier die jou als consument groene windenergie levert. Het is een leverancier die de diensten aanbiedt aan zowel particulieren als aan het bedrijfsleven. We hebben voor je gekeken naar de tarieven die men hanteert en de herkomst van de energie. We keken hoe duurzaam de energie nu echt is die men levert. Daarnaast keken we naar de contractvormen die men je aanbiedt.

De prijs van energie bij NLE

We keken naar prijsopgaven voor een gezin wat een stroomverbruik van 2700 kWh heeft op jaarbasis en een gasverbruik van 1200 m3. We kregen de volgende prijsopgaven:

Welke contractvorm kies je

Prijs voor elektriciteit per kWh

Prijs voor gas per m3

Leveringskosten

Contract 1 jaar

0,21538

0,72064

6,99 per maand

Contract 3 jaar

0,21417

0,73153

6,99 per maand

Contract variabel

0,22269

0,84479

6,99 per maand

Diverse soorten groene stroom

NLE is een onderneming die enkel groene stroom levert. Dit blijkt ook uit het stroometiket wat ze verplicht ieder jaar moeten afgeven. Uit de gegevens van 2017 en 2018 blijkt al dat de stroom alleen afkomstig is van wind en niet van andere bronnen. Daarvan wordt een zeker deel in Nederland ingekocht en de rest wordt in Europa ingekocht. Dat klinkt als de beste deal die je kan sluiten, ware het niet dat de herkomst van windenergie in Europa in mindere mate kan worden aangetoond. In dit geval zal het namelijk mogelijk gaan om grijze energie die wordt verduurzaamd. Dit kan een bedrijf doen door GVO in te kopen. Dit staat voor de Garantie van Oorsprong. Hierbij koopt het bedrijf aandelen in bij een leverancier elders in Europa die windstroom opwekt. Deze energie wordt aan de klanten geleverd. Feit is dat er niet valt te controleren of het ook daadwerkelijk om deze stroom gaat wanneer het in het huishouden aankomt. Vaak is het grijze stroom die is verduurzaamd met deze GVO.

Energie van de oude klanten

NLE maakt op de website melding van het feit dat de aanbieding met windstroom geldt voor de nieuwe klanten. Oude klanten die al bij NLE hoorden voor men windstroom ging aanbieden krijgen hun stroom nog van waterkrachtcentrales in Europa. Dit geeft aan dat men niet geheel transparant is over de herkomst van de energie. Het stroometiket blijkt dan ook niet geheel kloppend te zijn; de bovenstaande methode van het vergroenen van energie gaat dan ook helaas op voor NLE.

Diverse prijzen voor groene stroom

Groene stroom is net een stuk duurder dan grijze stroom. Men geeft dan ook op de website openheid van zaken over de stroomprijzen. Deze zijn voor Europese Windstroom tot 1,89 euro per jaar hoger dan die van de prijs van grijze stroom. Daarnaast is er de Nederlandse windstroom. Deze ligt nog wat hoger. Nederlandse windstroom is gemiddeld per jaar zo’n 12 euro duurder dan grijze stroom.

Hoe groen is jouw gas

Aardgas is een product wat door veel leveranciers, ook door NLE, nog steeds als grijs gas wordt aangeleverd. Er is simpelweg te weinig gas uit biomassa centrales beschikbaar om alle klanten in Nederland te voorzien van groen gas. Daarom wordt dit gas verduurzaamd door NLE. Dit houdt in dat men grijs gas koopt maar de uitstoot van CO2 bij het delven daarvan compenseert. Dat gebeurt met zogeheten Carbon Credits. Dit is een manier waarbij NLE investeert in projecten waarbij bijvoorbeeld bomen worden aangeplant. Bomen zuiveren de lucht. Ze zorgen ervoor dat de hoge CO2 uitstoot van het delven en het gebruik van aardgas wordt geneutraliseerd. Door te investeren in een project waarbij meer luchtzuiverende bomen worden geplaatst vergroent NLE dus het gas wat aan jou wordt geleverd. Deze manier van vergroenen zie je bij nagenoeg alle energieleveranciers terug.

Een contract met vaste prijzen voor een jaar

Ga je een contract aan voor een jaar dan betaal je maandelijks een vaste prijs. Daarbij wordt vooruit gekeken naar de prognose van de prijzen van energie voor het jaar waarin jouw contract loopt. Deze prijs wordt tweemaal per jaar aangepast. Dit gebeurt op 1 januari en op 1 juli. Het gevolg hiervan is dat de prijs wijzigt. Bij een eenjarig contract wordt er gekeken naar de prognoses van de prijs van gas en elektra over het jaar heen. Van die prijzen wordt een gemiddelde genomen. Dat is het tarief wat jij gaat betalen voor jouw stroom en gas. Het zal in totaal niet veel afwijken van wat je anders had moeten betalen voor stroom en gas.

Een contract met vaste prijzen voor drie jaar

Bij dit contract gaat het iets meer om koffiedik kijken. Er wordt gekeken naar de prijsverwachting voor de komende drie jaar. Van die prijspeilen wordt ook nu weer een gemiddelde genomen. Dit gemiddelde is het tarief wat jij gaat betalen voor jouw stroom en gas gedurende de komende drie jaar. De prijs ligt wat hoger dan die van nu. Dat komt doordat in de loop van de komende drie jaar de belasting zal gaan toenemen op stroom en gas. De overheid zal met strengere regels komen waardoor je nog meer gaat betalen. Dit is nu al meegenomen in de prijs die je gaat betalen. De kans is groot dat je op het eind van jouw contractduur dan ook veel minder per maand betaalt dan de dan geldende marktprijs. Het is niet voor niets dat men je adviseert om een contract voor langere tijd vast te laten leggen.

Het flexibele contract

Dit is een contractvorm waarbij je steeds de marktprijs van de energie die je afneemt betaalt. Die zal wijzigen per januari en juli. Er wordt dan gekeken per keer wat jouw nieuwe voorschot zal gaan worden. Is er een plotselinge sterke stijging van de prijs per kWh en per m3 dan voel jij die direct in je portemonnee. Voordeel is wel dat je kan overstappen naar een andere leverancier op ieder gewenst moment. Je zit nergens aan vast.

Een offerte voor de vergelijking

Wil jij stroom en/of gas van NLE, vraag dan nu offertes op. Zo zie je gelijk voor jouw situatie hoeveel je op maandbasis kwijt zult zijn.

Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Meer nieuws:

Meer nieuws