Noord Energie is een energieleverancier die zich heeft toegelegd op het leveren van groene energie. Het is een bedrijf wat windenergie levert aan de klanten. Dat doet men op een heel onorthodoxe wijze. Namelijk door aandelen in een windmolen te verkopen. We keken naar de energie die men verkoopt en de manier waarop jij klant kan worden van deze leverancier. Verder keken we naar de energieprijzen die men hanteert.
Inhoudsopgave
De opbouw van contractprijzen
Noord Energie geeft op de website een voorberekening van de contractkosten bij een verbruik van 2800 kWh elektriciteit en 1200 m3 aardgas. Daarbij komt men tot de onderstaande bedragen.
Welke contractvorm kies je |
Elektra variabele kosten bij verbruik van 2800 kWh per jaar |
Gas verbruik bij 1200 m3 per jaar |
vast elektra (vastrecht + transportkosten – aftrek energiebelasting) |
Vaste kosten gas (vastrecht + transportkosten) |
Totaal per jaar |
1 jaar vast |
601,31 |
891,05 |
-195,98 |
282,92 |
1579,32 |
3 jaar vast |
611,82 |
921,54 |
-195,98 |
282,92 |
1620,31 |
5 jaar vast |
619,33 |
935,19 |
-195,98 |
282,92 |
1641,46 |
Deze tarieven zijn gebaseerd op een elektriciteitsprijs per kWh van 0,219736 euro bij een contract van 1 jaar. Daarnaast wordt er voor 3 jaar 0,223487 euro berekend per kWh. Voor 5 jaar betaal je per kWh 0,226633. Voor aardgas werd bij 1 jaar per m3 0,742531 in rekening gebracht. Bij 3 jaar was dit 0,767951 en bij 5 jaar ging het per m3 om 0,779325 euro.
Beleggen in de wind
Beleggen in wind klinkt als een matig idee. Dat is ook zo tot het moment dat je voor een deel eigenaar wordt van een windmolen. Die windmolen levert namelijk op jaarbasis behoorlijk wat wind. De winst die hiermee wordt gemaakt wordt verdeeld onder de eigenaren van de windmolen. Dit gebeurt in de vorm van een korting op je energierekening aan het eind van het jaar. Deze windmolens zijn voor alle klanten van Noord Energie beschikbaar en ze vormen een goede belegging. Het gebeurt wel op een manier die niet volgens de AFM is geregistreerd. Dat houdt in dat er van een alternatief systeem wordt gebruik gemaakt. Je loopt dus een zeker risico wanneer je hierin gaat beleggen.
De opbouw van jouw energieprijs
De energieprijs zoals hierboven is vermeld en is gebruikt in de tabel, is berekend volgens een bepaalde rekensom. Daarbij wordt in eerste instantie gekeken naar de kale prijs per kWh van elektriciteit. Daar bovenop komt vanuit de overheid de energietaks. Dit is gemiddeld 32 procent van de totale prijs. Daar op komt nog de ODE oftewel de opslag duurzame energie. Verder heft de overheid 21 procent BTW op de energiekosten. De vaste kosten zijn het vastrecht van de energieleverancier plus de transportkosten zoals deze worden berekend door het transportbedrijf wat het leidingennet beheert. Onderaan de streep trekt de overheid een bedrag van de energietaks af. Dat komt doordat energie voor particulieren een eerste levensbehoefte is waarvoor men niet hoeft te worden gestraft in de vorm van een extra hoge energietaks. Deze aftrek bedraagt 527,17 euro. Daardoor komt bij de vaste kosten bij energie een negatief bedrag op de factuur te staan.
De herkomst van de energie van Noord Energie
Noord Energie geeft in het stroometiket op de website informatie over de herkomst van de energie die wordt geleverd. Daaruit blijkt dat 38 procent van de geleverde energie afkomstig is van wind. 59 procent bestaat uit biomassa. Het gaat in dit laatste geval om het gas wat wordt opgewekt om aan de klanten te leveren. Dit wordt in zogeheten biomassacentrales opgewekt met afvalhout wat men laat composteren en met slib wat men laat indrogen. Dit gas uit biomassa is niet genoeg om alle klanten van Noord Energie van gas te voorzien. Het gaat pas om een zeer laag percentage. Daarom maakt Noord Energie, net als alle andere energieleveranciers ook gebruik van gewoon grijs gas wat wordt geleverd. Hierbij komt een behoorlijke CO2 uitstoot vrij. Dit wordt gecompenseerd doordat men investeert in projecten van het Wereld Natuur Fonds waarbij er bomen worden geplant. Bomen zuiveren de lucht doordat ze de CO2 opnemen en zuurstof afgeven aan de lucht. Bij deze projecten worden Carbon Credits afgegeven. Dit zijn certificaten waarmee de CO2 wordt gecompenseerd die vrijkomt bij het opwekken van aardgas en het verbruik hiervan.
Samenwerken met je eigen zonnepanelen
Het is voor klanten zeer aantrekkelijk om eigen zonnepanelen op het dak van je huis te laten plaatsen. Het gevolg zal namelijk zijn dat je een groot deel eigen energie gaat opwekken waardoor je veel minder energie van Noord Energie nodig hebt. Men gaat er daarbij van uit dat je gemiddeld 12 zonnepanelen nodig hebt om jouw huis van energie te voorzien. Daarbij komt een jaarlijkse besparing van 700 euro om de hoek kijken. De zonnepanelen van Noord Energie worden geleverd via Roose & Roose. Wie zonnepanelen koopt via dit partnerbedrijf moet een zodanige installatie kopen dat je energie kan terug leveren aan het energienet doordat je eigenlijk teveel produceert. De energie die je terug levert wordt verrekend met de energie die je moet bijkopen. Dit is omdat een installatie met zonnepanelen in de avond en nacht nu eenmaal geen energie oplevert terwijl je het dan wel verbruikt. Wie op deze manier met energie omgaat komt tot een zeer lage jaarafrekening en een interessante besparing.
Kies een contract voor lange tijd
Het beste kies je bij Noord Energie voor een contract voor lange tijd. Dit doe je omdat je daarbij qua prijs die je betaalt het minste risico loopt. Eens per halfjaar worden de prijzen van energie bijgesteld. Dit geldt voor alle energieprijzen van stroom en gas. Bij contracten voor een langere tijd vast wordt er gekeken naar de fluctuering van deze energieprijzen en de prijsprognoses zoals deze er voor de komende jaren liggen. Er wordt voor de contractduur een gemiddelde genomen van de prijzen zoals ze gelden tijdens de contractduur. Dat heeft als gevolg dat de prijs per maand bij een langlopend contract van 5 jaar gemiddeld aan de hoge kant is. De energieprijzen zullen de komende jaren namelijk enorm gaan stijgen. Het tarief wat je uiteindelijk betaalt per maand en per jaar zal een stuk lager zijn dan de daadwerkelijke kosten aan het eind van je contractperiode. Bij een contract van 5 jaar ben je dus uiteindelijk enorm in het voordeel.
Sluit nu een contract af
Wil jij winddelen en groene energie van Noord Energie, sluit dan nu een contract af. Je krijgt met onderstaande button meerdere offertes toegestuurd om te vergelijken.