Pure energie is een energieleverancier die bij de consumentenbond zeer hoog aangeschreven staat. Dat komt doordat men enkel energie levert die in Nederland wordt opgewekt. Men werkt met windenergie en zonnepanelenparken. Het bedrijf maakt er geen geheim van waar de energie vandaan komt. Je kan dit zelf volgen op een plattegrond van Nederland met daarop de plekken aangeduid waar zich de windmolens en zonnepanelen bevinden.
Inhoudsopgave
De energieprijs van Pure Energie
Pure Energie is een leverancier die geen prijzen van energie vermeldt op de website. Wel heeft men een tool waarmee je kan berekenen hoeveel je gaat betalen bij jouw energieverbruik. We vulden de tool voor een verbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden. We kregen de volgende prijsopgaven.
Welke contractvorm kies je |
Wat is je verbruik elektriciteit /aardgas |
Wat is je maandbedrag |
Wat is je korting per jaar |
1 jaar vast |
2700 kWh elektriciteit / 1200 m3 aardgas |
121,45 euro |
70 euro |
3 jaar vast |
2700 kWh elektriciteit /1200 m3 aardgas |
123,69 euro |
70 euro |
Variabel |
2700 kWh elektriciteit /1200 m3 aardgas |
137,90 euro |
0 |
5 jaar vast |
2700 kWh elektriciteit /1200 m3 aardgas |
125,52 euro |
70 euro |
De herkomst van energie verklaard
Pure Energie is een bedrijf wat duidelijk maakt waar de energie vandaan komt. Men heeft de beschikking over een groot aantal windturbines in het land die energie opwekken. Deze windturbines en windmolenparken wekken een behoorlijke hoeveelheid stroom op in ons windrijke land. Er wordt op de website aangegeven hoeveel energie er in totaal al op een dag is opgewekt en hoeveel huishoudens men daarmee van stroom kon voorzien. Pure Energie is een bedrijf wat een behoorlijk groot deel van de klanten kan voorzien van groene stroom.
De herkomst van het gas wat je bij Pure Energie afneemt
Het aardgas wat je bij Pure Energie afneemt is gewoon grijs gas. Het wordt gedolven en geleverd aan de klanten. Dat is een methode waarbij behoorlijk wat CO2 in de lucht komt. Omdat de overheid eist dat er een afname is in de uitstoot van CO2 wordt deze uitstoot gecompenseerd. Dat doet Pure Energie door deel te nemen aan projecten waarbij de CO2 uitstoot wordt gecompenseerd door bomen te planten. Bomen hebben een zuiverende functie. Ze halen de CO2 uit de lucht en daarnaast zorgen ze voor een gezond zuurstofgehalte in de lucht. Het Wereld Natuurfonds heeft projecten en Pure Energie neemt daaraan deel. Bij die projecten koopt men zogeheten Carbon Credits in. Deze Carbon Credits zijn een soort aandelen in deze projecten. Aan de hand hiervan kan men naar de overheid verantwoorden dat de CO2 uitstoot bij het delven van aardgas en het verbruik hiervan ook daadwerkelijk wordt gecompenseerd.
Een verantwoording middels GvO
Een manier waarop Pure Energie verantwoording aflegt naar de overheid over de hoeveelheid opgewekte energie is via GVO. Het gaat hier over een Garantie Van Oorsprong. Per 1000 kWh energie die men opwekt wordt er één GVO afgegeven. Dit certificaat geeft aan dat de energie ook daadwerkelijk duurzaam is opgewekt. Daarnaast worden dit soort certificaten door sommige leveranciers ook gebruikt als middel om aan te geven dat energie groen is terwijl ze eigenlijk grijze energie aanbieden. Bij Pure Energie kan op deze manier worden gegarandeerd dat men groene energie levert.
De samenstelling van de prijs van energie bij Pure Energie
Pure Energie geeft op de website niet echt een verantwoording voor de prijs van de energie die je afneemt als klant. het is dan ook goed om te weten hoe deze prijs tot stand komt voor je een contract afsluit. Het eerste deel, vanuit Pure Energie, is de marktprijs van de energie die men levert voor de consument. Daar bovenop komen vanuit Pure Energie de leveringskosten. Wanneer je te maken hebt met een wat duurdere vorm van energie wordt dit doorgaans gecompenseerd door wat lagere leveringskosten. Daar bovenop komen kosten die van overheidswege worden gehanteerd. De hoogste post is de Energietaks. Dit is een bedrag tot wel 32 procent van de energieprijs. Dan is er de ODE oftewel de Opslag Duurzame Energie. Deze opslag wordt gehanteerd omdat men wil dat jij duurzame energie gaat afnemen. Dit is voornamelijk van toepassing op het gasverbruik van jouw huishouden. De Nederlandse overheid wil op deze manier huishoudens ertoe brengen om af te stappen van aardgas en een andere bron aan te wenden voor warmte en warmwater. De BTW van 21 procent is het laatste deel wat van overheidswege wordt geheven aan jou als klant. Als laatste is er het bedrag van de transportkosten. Hoe hoog dit is hangt af van het bedrijf wat de energie naar jouw huis transporteert. De kosten gaan naar het onderhoud van jouw energiemeters en het leidingennet.
Een contract met een bepaalde duur
Er worden door Pure Energie meerdere contractduren aangeboden. De prijs van een contractduur is gebaseerd op de fluctuering van de energieprijs en de prognoses die men voor een langere tijd kan aangeven. Eens per halfjaar, in januari en juli wordt de energieprijs aangepast. Het termijnbedrag wat je gaat betalen is gebaseerd op een gemiddelde van deze prijsniveaus. Er is altijd op de langere termijn sprake van een verwachting van de prijs. Daarbij zal het in de meeste gevallen voorkomen dat de prijs sterker stijgt dan vooraf wordt geraamd. Daarom ben je bij een contract voor 5 jaar aanvankelijk wat duurder uit maar halverwege het contract ongeveer zal je goedkoper uit zijn doordat de prijs harder is gestegen dan verwacht. Een contract voor langere tijd is dan ook altijd de oplossing die jou als klant de meeste zekerheid biedt.
Vraag eerst een prijs op
Wil jij klant worden van Pure Energie, vraag dan nu prijzen op voor jouw situatie. Zo zie je gelijk hoeveel jij betaalt voor goede energie en een beter klimaat.