Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Veba is een relatief nieuw bedrijf op de energiemarkt. Het bedrijf is gestart in 2016 en valt daarmee onder de nieuwkomers. Het is een energiebedrijf wat de producten en diensten op meerdere manieren levert aan de klanten. Er wordt gewerkt onder meerdere handelsnamen bij het leveren van energie. Het is het moederbedrijf van onder andere Veba zakelijk, Veba thuis, Veba zonnestroom, Parters, Funding en Sportservice. We keken naar de producten die Veba levert, de contractmogelijkheden die er zijn en de kosten die eraan verbonden zijn.

De prijsopbouw van energie

Veba geeft op de website geen prijsopgaaf per kWh van de elektriciteit. Evenmin geeft men een prijs per m3 aardgas die geleverd wordt. Wel is men transparant over de prijs die wordt berekend voor de energie die geleverd wordt. De prijs van energie is namelijk opgebouwd uit een aantal factoren. Allereerst is daar de kale prijs van elektriciteit per kWh. Dit is de marktprijs die men berekent aan jou voor de geleverde energie. Bovenop deze energieprijs komt vanuit het energiebedrijf een bepaald bedrag aan leveringskosten. Dit zal bij een bedrijf wat relatief dure energie levert een lager bedrag zijn dan bij een leverancier van goedkope energie. Deze leveranciers hebben vaak een hoger tarief. Los van deze componenten van de prijs zijn er zaken die van overheidswege worden doorbelast. Een van die zaken is de energietaks. Dit is in totaal meer dan 32 procent van de totale prijs. Energietaks is een post van de overheid. Men wil jou overhalen om zelf je energie te gaan opwekken en daarom maakt men de stroom die je inkoopt bewust een stuk duurder. Een volgende post is de ODS. Dit is de Opslag Duurzame Energie. Met dit bedrag financiert de overheid projecten waar duurzame energie wordt opgewekt. Als laatste moet er aan de overheid BTW worden afgedragen. Het gaat hier om het hoge percentage van 21 procent. Het bedrijf wat het leidingennet onderhoudt is de laatste post die de prijs van energie bepaalt. Je betaalt een bedrag aan transportkosten per kWh stroom en per m3 gas die je afneemt. Met deze opbrengst onderhoudt men het leidingensysteem en daarnaast onderhoudt men de elektriciteitsmeters in huizen ermee.

Alleen groene energie

Veba is een leverancier die pretendeert alleen groene energie te verkopen. Het is een leverancier die enkel windstroom inkoopt om door te verkopen naar de klanten. Dit heeft als groot voordeel dat men voldoet aan de eisen die de overheid aan het leveren van groene energie stelt. Daardoor wordt de consument in mindere mate belast met bijvoorbeeld de energietaks. Je krijgt een bedrag tot 515 euro op jaarbasis terug omdat je gewoon energie als eerste levensbehoefte nodig hebt Daarnaast zullen de kosten voor het vastrecht in deze situatie een stuk lager zijn doordat de energiekosten wat hoger zijn. Feit is dat windstroom vaak een stuk duurder is dan grijze stroom. Men koopt de groene energie in bij projecten die windstroom leveren in heel Europa. Men koopt daar de delen van de stroom in rechtstreeks via de exploitant. De stroom komt naar de klanten van Veba toe. Daarbij vindt uiteraard een vermenging plaats met andere bronnen van energie, maar als klant merk je daar niets van.

Gecompenseerd gas

De levering van Gas van Veba is een ander verhaal. Hierbij gaat het namelijk om grijs gas wat men inkoopt. Dit gas moet uiteraard worden ‘vergroend’ om te worden verkocht. Dit vergroenen doet men door te investeren in projecten waarbij bomen worden aangeplant. Bomen hebben de goede eigenschap dat ze de lucht zuiveren. Bij dit zuiveren van de lucht wordt CO2 uit de lucht gehaald en vervangen door zuurstof. Dit soort projecten worden wereldwijd bekostigd doordat er Carbon Credits worden verkocht. Met die Carbon Credits sponsort een energiebedrijf dus deze projecten. Door het compenseren van de CO2 uitstoot door het delven van aardgas en het gebruik ervan kan men jou dus groen gas verkopen terwijl het in feite om gecompenseerd gas gaat.

Prijsvoorbeelden van Veba

Veba heeft op de website een tool staan waarmee je gemakkelijk jouw energietarief kan berekenen. Het gaat hier slechts om een totaalbedrag; er is niets uitgesplitst. Als particulier betaal je in een situatie met een elektriciteitsverbruik van 2800 kWh en een gasverbruik van 1200 m3 per maand een bepaald bedrag. In het geval van een contract voor 5 jaar vast betaal je dan 132,35 euro per maand. Ga je een contract aan voor 3 jaar vast, dan betaal je 130,69 euro per maand. Bij een contract voor 1 jaar betaal je 127,53 euro per maand.

Hoe de contractprijs tot stand komt

De prijs van een energiecontract wordt altijd gebaseerd op de prijs van energie zoals die zal gaan worden volgens prognoses. De prijs van stroom en gas zal de komende jaren behoorlijk gaan stijgen. Dat heeft als gevolg dat er een opgaande lijn zal zitten in het prijsverloop. Bij de bepaling van een contractprijs wordt er rekening gehouden met het prijspeil van energie wat elk jaar in januari en juli wordt vrijgegeven. Van de prijspeilen van 1, 3 en 5 jaar wordt er een gemiddelde genomen. Dat vormt de basis voor het maandbedrag wat je gaat betalen. Daarbij moet je er wel rekening mee houden dat de overheid tijdens deze periode met maatregelen kan komen waardoor je opeens meer energietaks gaat betalen of dat er een andere vorm van belasting bij komt. Dit kan er tijdens de duur van je contract alsnog voor zorgen dat er wordt afgeweken van de vaste prijs. In eerste instantie betaal je vaak net wat meer bij een langlopend energiecontract. Uiteindelijk zal je echter een stuk minder gaan betalen voor je energie. Dat komt doordat in een tijd van hoge energiekosten jouw voorschot relatief lager zal zijn. Kijkend naar de opgaande lijn van de energieprijzen op dit moment zal er tijdens een langlopend contract een breekpunt komen ergens halverwege de contractduur.

Goedkope energie

Wil jij energie van Veba voor jouw situatie, vraag dan eerst offertes op. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt gelijk een offerte zodat je weet waar jij aan toe bent. Zo betaal je niet snelteveel.

Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Meer nieuws:

Meer nieuws