Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?
energie vergelijken

Duurzame energie is de toekomst. We leven in een tijd waarin fossiele brandstoffen steeds schaarser worden. Daarnaast wordt ons land voor 2050 geheel van het aardgas afgesloten. Tegen die tijd wordt ieder huishouden geacht klimaatneutraal te zijn. Zonnepanelen zijn de toekomst, maar dit levert voor veel consumenten een behoorlijk probleem op. Niet ieder Nederlands huis is namelijk even geschikt voor zonnepanelen. Dat kan komen door bijvoorbeeld de aanwezigheid van een dakkapel of door schaduwval op het dak. Daarnaast kan dit veroorzaakt worden door het feit dat men in een etagewoning woont waarbij het dak met meerdere bewoners wordt gedeeld. Wie duurzame energie wil hebben zonder daarvoor te investeren in zonnepanelen kan bij Vrij op Naam terecht.

Een energieleverancier zoals je verwacht

Vrij op Naam is een energieleverancier die enkel groene energie aan de klanten levert. Het gaat dan ook nog eens enkel om zonne-energie. Al klant heb je een tweetal mogelijkheden om van hun dienstverlening gebruik te maken. Allereerst is er de mogelijkheid van de levering van stroom en gas. Het gaat dan om echt groene stroom en om gas wat voor een deel uit biomassa wordt opgewekt. Een ander deel van het gas wordt op normale manier aangeleverd. Doordat er bijvoorbeeld bomen worden aangeplant bij gebruik van aardgas wordt het klimaat op een positieve manier geholpen. Er wordt dan ook gewerkt met een vorm van certificaten die op deze manier worden verworven. Je kan op deze manier een volledig pakket groene energie op maat afnemen bij de leverancier. Voor je zonne-energie ga je door naar de volgende stap.

Zonnepanelen die niet worden geïnstalleerd

De tweede stap die je neemt bij Vrij op Naam is die van de zonnepanelen. Deze zonnepanelen worden op steeds meer velden in Nederland geplaatst. Je kan daar als consument een aantal panelen van ‘aankopen’. Dat houdt in dat je voor 99 euro het gebruik van een paneel krijgt. De energie die ermee wordt opgewekt is dan ook voor jou. Dit is een systeem wat energie van de zon levert, zelfs wanneer je geen eigen geschikt dak hebt. Berekening heeft namelijk aangetoond dat ongeveer 73 procent van alle Nederlandse daken helemaal niet geschikt zijn voor zonnepanelen.

De opbrengst van een zonnepaneel

Zonnepanelen hebben een bepaalde opbrengst per paneel. De panelen van Vrij op Naam hebben een opbrengst van 250 kWh per jaar per stuk. Hoeveel panelen je nodig hebt kan je dus zelf berekenen aan de hand van je energieverbruik. Heb je een lagere investeringsmogelijkheid maar wil je alsnog zonne-energie dan koop je een aantal zonnepanelen in via Vrij op Naam. De rest van de energie die je verbruikt wordt gewoon door Vrij op Naam in rekening gebracht.

De voordelen van zonnepanelen van Vrij op Naam

Zonnepanelen van Vrij op Naam hebben voor jou als klant meerdere voordelen. Een groot voordeel is dat Vrij op Naam de kosten van het installeren voor zijn rekening neemt. Daarnaast komen de kosten voor onderhoud van de installatie zonnepanelen en reparaties voor rekening van Vrij op Naam. Daarnaast is een groot voordeel uiteraard dat er geen ruimte op je dak verloren gaat. Zonnepanelen via Vrij op Naam hebben daarnaast als groot voordeel dat jij ze gemakkelijk kan meenemen wanneer je gaat verhuizen. Doordat de installatie niet op je eigen dak ligt, is verhuizen geen enkel probleem. Je loopt dus als eigenaar van zonnepanelen bij Vrij op Naam geen risico.

Een aanvullend energiecontract

Heb je zonnepanelen in bezit bij Vrij op Naam dan maak je doorgaans niet genoeg energie om je hele huishouden van energie te voorzien. Het is dan ook om die reden dat je als klant van Vrij op Naam een aanvullend energiecontract afsluit. Je koopt de extra energie dus in bij de leverancier. Daarvoor vind je op de website een tabel met de prijzen van groene energie. Die prijs wordt per kwartaal van een jaar vastgelegd. De prijs van energie wisselt namelijk heel regelmatig. Je sluit dan ook nooit een contract met een vaste prijs af. Eigenlijk betaal je gewoon de prijs per kWh die ieder kwartaal kan wisselen. Groot voordeel van dit contract is dat je per maand je energiecontract bij Vrij op Naam kan opzeggen; je zit niet aan een contract voor een langere tijd vast. Nadeel van dit systeem is uiteraard dat je bij een prijsstijging van energie ook een stijging van je maandelijkse voorschotbedrag ziet.

Hoe de prijs van aanvullende energie wordt bepaald

De prijs van energie die je zelf met je eigen zonnepanelen opwekt is duidelijk. Die is gratis. De energie die je verder inkoopt van Vrij op Naam bestaat qua prijs uit een aantal onderdelen. Allereerst is daar de kale prijs van de energie. Daar bovenop komen de leveringskosten van energie. Dit is voor een gemiddeld huishouden 230 euro. Naast deze leverings- en netwerkkosten krijg je te maken met de energietaks die door de overheid is ingesteld, de BTW en de ODE. Dit laatste staat voor Opslag Duurzame Energie. Al met al bestaat een energieprijs per kWh van 0,2360 euro voor 0,07 euro uit de daadwerkelijke energiekosten. De verdere kosten hebben betrekking op energietaks, BTW en ODE.

Een contract afsluiten

Wil jij overstappen op duurzame energie, dan doe je er goed aan om nu een contract af te sluiten. Dat doe je pas nadat je prijzen hebt opgevraagd. Zo weet jij zeker dat je niet teveel betaalt en dat jij je steentje bijdraagt aan een duurzame samenleving en een beter milieu.

Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Meer nieuws:

Meer nieuws