Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

We leven in een tijd waarin steeds duidelijker wordt dat we onze manier van energie opwekken moeten veranderen. Het klimaat verandert razendsnel en daarnaast raken fossiele brandstoffen op. Groene energie is de oplossing voor dit probleem. Dat houdt echter wel in dat je erbij na moet gaan denken wat voor energie je koopt en waar je die vandaan haalt. Welkom Energie is een nieuwe energie leverancier die inspringt op deze markt. Ze geven jou als klant een aantal garanties waardoor je zeker weet dat jouw huishouden het milieu minimaal belast bij het gebruik van energie. We hebben een aantal zaken op een rij gezet. We keken naar de prijs die men hanteert voor energie, de contracten die je kan afsluiten en we keken ook naar hoe men aan de energie komt die wordt verkocht.

De prijs van een contract bij Welkom Energie

Welkom Energie biedt nieuwe klanten een drietal contractvormen aan. Daarvoor hanteert men in een situatie van twee personen de volgende tarieven:

Type contract

Gebaseerd op aantal kWh / m3

Wat zit er bij de prijs in

Wat is de prijs op maandbasis

Een flexibel contract

2800 kWh elektriciteit / 1200 m3 gas

100 procent groene stroom van wind, 100 procent groen gas, maandelijks opzegbaar

145,28 euro inclusief BTW

Een eenjarig contract

2800 kWh elektriciteit / 1200 m3 gas

100 procent groene windstroom, 100 procent groen gas, vaste prijs voor een jaar, welkomstkorting 80 euro

129,68 euro inclusief BTW

Een driejarig contract

2800 kWh elektriciteit / 1200 m3 gas

100 procent groene windstroom, 100 procent groen gas, vaste prijs voor 3 jaar, welkomstkorting 270 euro

129,68 euro inclusief BTW

Groen is ook echt groen

Wanneer je een contract afsluit met groene energie moet je er bij een energieleverancier altijd op letten hoe die groene energie tot stand komt. Er zijn namelijk meerdere manieren om groene energie te verkopen. Een vorm die nog steeds veel bestaat is die waarbij men eigenlijk gewoon grijze energie aan je verkoopt. Die wordt vanuit het buitenland gehaald tegen een lage prijs. Daardoor kan men de energie aan jou tegen een relatief aantrekkelijke prijs verkopen. Het groene aspect zit hem in een certificaat wat men bij de energie heeft aangeschaft. Daardoor mag de energie die wordt verkocht groen worden genoemd. We komen er straks op terug hoe dat certificaat eruit ziet en waarom het zo weinig zekerheid over de afkomst biedt. Een tweede optie is de vorm van groene energie die letterlijk met wind is opgewekt in het buitenland. Er wordt gebruik gemaakt van de energie die wordt opgewekt met windmolenparken wereldwijd. Alleen die energie wordt verkocht aan jou als consument waardoor je zeker weet dat je voor de volle 100 procent groene energie krijgt. Het streven van Welkom Energie is dat jouw energie alleen op de laatste manier wordt opgewekt. Je neemt dus echt groene energie zonder concessies af.

Hoe zit het dan met groen gas

Welkom Energie levert jou een volledig pakket, inclusief groen gas. Groen gas wordt doorgaans opgewekt via biomassa. Dit is een manier die nog niet op zodanig grote schaal wordt toegepast dat er landelijk klanten mee van gas kunnen worden voorzien. Dit is het stukje waarbij het certificaat om de hoek komt kijken.

De GVO

Een GVO staat voor een Garantie Van Oorsprong. Dit is een certificaat wat wordt afgegeven wanneer er een windmolenpark wordt gebouwd. Dit windmolenpark zal een bepaalde hoeveelheid energie op jaarbasis gaan opwekken. Die hoeveelheid energie is doorgaans vooraf te berekenen. Wanneer dit is berekend wordt er een bepaald aantal GVO afgegeven. Die certificaten worden doorverkocht aan energieleveranciers wereldwijd. Op die manier weet men zeker dat de energie die wordt ingekocht via een dergelijk certificaat ook daadwerkelijk groen is en met windstroom is opgewekt. Doordat er wereldwijd dit soort windmolenparken wordt gebouwd komen er steeds meer van deze GVO’s bij. Dat zorgt ervoor dat steeds meer energieleveranciers ook daadwerkelijk 100 procent groene stroom kunnen leveren.

Groen gas zonder biomassa

Wereldwijd wordt er ook steeds meer gewerkt aan projecten waarbij een groen alternatief voor gas wordt opgewekt. Dit is echter niet genoeg om iedereen te voorzien van groen gas. Bij deze projecten wordt er een berekening gemaakt van de voordelen voor het milieu door een verminderde CO2 uitstoot. Die voordelen worden omgezet in carbon credits. Deze certificaten worden ingezet om de CO2 uitstoot van gas te compenseren. De kans is dus groot dat je gas afneemt wat niet voor de volle 100 procent groen is, maar waarbij de schade aan het milieu wel is gecompenseerd. Bij Welkom Energie koopt men deze carbon credits ook in waardoor jij zeker weet dat je groen gas krijgt.

Jouw abonnement wat je afneemt

Welkom Energie biedt jou dus 3 contracten voor je energie. Het is geen leverancier die jou ook de mogelijkheid van je eigen zonnepanelen aanbiedt. Kies je voor het flexibele contract, dan kan je in principe iedere maand opzeggen. Je bent flexibel om te komen en gaan maar daar betaal je uiteraard wel voor. Er komen immers een hoop administratiekosten kijken bij een overstap naar een andere leverancier en daar betaal je voor in je maandbedrag. Je krijgt uiteraard geen welkomstcadeau. Het tweede contract is het eenjarige contract. Dat houdt in dat je een jaar lang een vaste prijs per maand betaalt voor je energie en gas. De prijs in de tabel is gebaseerd op een tweepersoonshuishouden maar je kan het laten her-berekenen aan de hand van je werkelijke verbruik. Je krijgt een welkomstcadeau van 80 euro. De prijs voor een driejarig contract is naar verhouding net zo hoog als die van een eenjarig contract. Toch loop je met dit contract minder risico. Je betaalt namelijk een prijs voor je energie die vooraf is vastgelegd. Dat houdt in dat er over een jaar of drie jaar een berekening is gemaakt van de prijs van energie waarbij rekening is gehouden met het fluctueren van de prijs. Die schommelt namelijk behoorlijk. Het kan dus zijn dat je bij een nieuw jaarcontract opeens een hogere prijs gaat betalen. Bij een driejarig contract zit dit in het welkomstvoordeel opgenomen. Je weet dus zeker wat je maandelijks gaat betalen terwijl je geen last hebt van tussentijdse prijsschommelingen.

Overweeg je abonnement

Wil jij groene stroom en groen gas van Welkom Energie, dan doe je er goed aan om eerst de prijs voor jouw situatie op te vragen. Pas daarna weet je hoeveel voordeel jij daadwerkelijk kan behalen.

Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Meer nieuws:

Meer nieuws