Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Onderzoekers van de Amerikaanse Michigan State University hebben een nieuw soort zonnecollectoren ontwikkeld die volledig transparant zijn. De onzichtbare collectoren kunnen zeer breed worden toegepast. Om te beginnen als raam. Michigan State heeft een wereldwijde primeur.

Onzichtbare collectoren wekken zonne-energie op

De zogenaamde ’transparent luminescent solar concentrator’ zijn ontwikkeld met een nieuw materiaal dat geen licht absorbeert of uitstraalt, waardoor het voor het menselijk oog volledig transparant is. De collectoren werken als het ware op een golflengte die buiten ons visuele spectrum ligt. Het opwekken van zonne-energie kan zo een enorme impuls krijgen. Iedere oppervlakte dat nu met ramen is bedekt, zou in theorie energie kunnen gaan opwekken.

De collectoren zijn in prototype gepresenteerd maar moeten nog doorontwikkeld worden. De efficiëntie moet omhoog. Het rendement is namelijk nog maar 1 procent. En dit terwijl de huidige generatie panelen maximaal op de 25 procent zit en er al een bedrijf is dat panelen met 50 procent efficiëntie ontwikkeld. De onderzoekers verwachten op korte termijn een rendement van 5 procent te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Vattenfall introduceert flexPrijs

maart 1, 2024

In de wereld van energiecontracten zet een nieuwe trend zich voort, en

Grote verschillen energierekening komende 10 jaar!

februari 12, 2024

Een recent uitgevoerd onderzoek, gecommissioneerd door Essent en uitgevoerd door het gerenommeerde

2/3e Nederlanders verandert van energie vanwege de prijs

oktober 11, 2021

Vanwege de stijgende gasprijzen vervallen steeds meer Nederlanders in ‘energiearmoede’. Zij hebben