Onderzoekers van de Amerikaanse Michigan State University hebben een nieuw soort zonnecollectoren ontwikkeld die volledig transparant zijn. De onzichtbare collectoren kunnen zeer breed worden toegepast. Om te beginnen als raam. Michigan State heeft een wereldwijde primeur.
De zogenaamde ’transparent luminescent solar concentrator’ zijn ontwikkeld met een nieuw materiaal dat geen licht absorbeert of uitstraalt, waardoor het voor het menselijk oog volledig transparant is. De collectoren werken als het ware op een golflengte die buiten ons visuele spectrum ligt. Het opwekken van zonne-energie kan zo een enorme impuls krijgen. Iedere oppervlakte dat nu met ramen is bedekt, zou in theorie energie kunnen gaan opwekken.
De collectoren zijn in prototype gepresenteerd maar moeten nog doorontwikkeld worden. De efficiëntie moet omhoog. Het rendement is namelijk nog maar 1 procent. En dit terwijl de huidige generatie panelen maximaal op de 25 procent zit en er al een bedrijf is dat panelen met 50 procent efficiëntie ontwikkeld. De onderzoekers verwachten op korte termijn een rendement van 5 procent te halen.