Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

De populariteit van zonnepanelen is sterk toegenomen de afgelopen jaren. Een zonne-energiesysteem kan een geheel huishouden voorzien van energie. Het kopen van zonnepanelen kan echter lastig zijn. Bij het kopen van een zonnepaneel is de kwaliteit erg belangrijk zodat u lang kunt genieten van de voordelen en uw investering snel terugverdient. In dit artikel leest u waar u op moet letten bij het kopen van zonnepanelen.

Cowboys in de markt

Door de populariteit van zonnepanelen zijn er steeds meer zonnepaneel bedrijven. Er zijn veel bedrijven die net nieuw zijn begonnen en nog niet over de juiste kennis beschikken om de panelen goed te plaatsen. Zo zijn er installateurs die de panelen aan dakpannen bevestigen. Dit kan absoluut niet! Een stevige wind kan ervoor zorgen dat uw mooie zonnepanelen van uw dak vliegen, met als gevolg dat u uw totale investering kwijt bent. De panelen moeten op de rails worden gemonteerd welke vastzit aan een haak. Deze haak zou dus op het dak moeten worden bevestigd en niet aan de dakpannen.

Niet alleen de installatie is belangrijk, maar ook de de panelen zelf. In het verleden is gebleken dat er een bepaald merk zonnepanelen na oververhitting in de brand vlogen. Nog steeds zijn er brandrisico’s bij zo’n 650.000 zonnepanelen (verspreid over Europa). Lees meer hierover op de website van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit. Het is daarom beter om iets meer te betalen voor kwaliteit, zodat u in de toekomst langer kunt genieten van uw panelen en uw geld terugverdient.

Waar moet u verder opletten?

Hieronder vindt u een aantal zaken waar u op moet letten bij het kopen van een zonnepaneelsysteem:

– Het dak moet geschikt zijn
– Het dak moet gericht zijn op het zuiden (hoogste rendement), oosten of westen
– De kwaliteit van de zonnepaneel
– De installateur
– Garanties
– Keurmerken

Garanties en keurmerken

Belangrijk zijn de garanties en keurmerken. Bekijk altijd goed van wie u de garantie krijgt. Dit kan namelijk van de fabrikant zelf zijn, van de importeur of de installateur. De meeste garanties van zonnepanelen duren 5 tot 10 jaar. Naast de gewone garantie kan een installateur u ook een vermogensgarantie geven. Dit houdt in dat er na een afgesproken periode nog bijvoorbeeld 85% vermogen gegarandeerd is. Bij de keurmerken moet u letten op de TUV-certificaat. Dit keurmerk toont aan dat de zonnepaneel grondig is getest en bestand is tegen weersomstandigheden en veroudering. Een zonnepaneel zonder keurmerk hoeft niet per se van slechte kwaliteit te zijn. Een paneel met keurmerk geeft u echter meer zekerheid op een langere levensduur van de paneel.

Hoe zit het met de btw van zonnepanelen?

Sinds korte tijd geleden krijgt ook Nederland te maken met een fiscale regeling. Als u zonnepanelen koopt betaalt u daarover belasting. Daarnaast betaalt u belasting over de vergoeding van stroom dat teruggeleverd is aan uw energieleverancier. U kunt uzelf als een ondernemer zien (als u zonnepanelen koopt) door deze nieuwe wet en kunt daarom ook gebruik maken van de kleine-ondernemingsregeling. Welke inhoudt dat als u in totaal minder dan 1883,- euro ontvangt u ontheffing van de belastingplicht kunt aanvragen.

Hoe vindt u een betrouwbare installateur?

Een van de belangrijkste punten bij het kopen van zonnepanelen is dat u de panelen laat plaatsen door een professionele installateur. Maar u wilt natuurlijk niet onnodig veel betalen. Een oplossing is om meerdere installateurs te vergelijken. Dit kunt u doen door meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken. Zo weet u namelijk waar u aan toe bent. Wilt u zonnepanelen kopen? Vergelijk dan meerdere installateurs via de website van OfferteAdviseur.nl. U vult daar een formulier in en ontvangt tot wel 6 offertes in uw mailbox van installateurs bij u uit de regio. U vergelijkt ze en kiest een geschikte installateur. Zo kunt u behoorlijk wat geld besparen, aangezien de installatie 600 tot 1500 euro kan kosten (gemiddeld en afhankelijk van het aantal zonnepanelen).


Meer nieuws:

Meer nieuws