Blog

Hitachi komt met opslagtechnologie energie

Technologieconcern Hitachi werkt momenteel aan een opslagsysteem waarmee duurzaam opgewekte energie kan worden opgeslagen. Met de nieuw ontwikkelde techniek van Hitachi zou het mogelijk moeten worden om zelfopgewekte energie door te verkopen. Een stapje dichter bij onafhankelijkheid t.o.v. energieleveranciers of toekomstmuziek?

Vernieuwd opslagsysteem
De nieuwe technologie van Hitachi maakt het mogelijk om het teveel aan opgewekte energie door windmolens en zonnepanelen op te slaan en in geval van hogere vraag terug het energienet op te sturen.  Het Japanse Hitachi zou met het vernieuwde opslagsysteem ook de volatiliteit op het elektriciteitsnet kunnen minimaliseren. Dit werd afgelopen week bekend gemaakt op een persconferentie in Washington D.C.  Hernieuwbare energie wordt zo beter beheersbaar en hiermee worden de energiedoelstellingen wellicht gemakkelijker bereikt.

Hitachi kondigt opslagtechnologie duurzame energie aan

Nu de vraag naar en het gebruik van duurzame energie toeneemt, groeit de behoefte naar netwerkstabiliteit, aldus Masaaki Nomoto van Hitachi. Volgens Nomoto worden de systemen van Hitachi straks interessant voor iedereen die energie wil verkopen, van grote leveranciers tot kleine lokale initiatiefnemers.

Energieopslagtechnieken worden gebruikt om vraag en aanbod van elektriciteit in een elektriciteitsnetwerk te balanceren. Doordat de vraag naar duurzame energie toeneemt, wordt energieopslag steeds belangrijker. Duurzaam opgewekte energie kan zo niet verloren gaan. Zeker in het geval van zonne- en windenergie is het belangrijk om ook energie te hebben als de zon niet schijnt of wanneer het niet waait. Ook particulieren kunnen de techniek gaan gebruiken voor kleine installaties om zo  zelf energie op te slaan en leveranciersonafhankelijk te worden.

Verminderen macht nutsbedrijven
Volgens Nomoto is er een grote behoefte aan het verminderen van de macht van nutsbedrijven. Het systeem, welke de naam “CrystEna” heeft gekregen, kan de energie direct stabiliseren en op deze wijze terug aan het net leveren. In de eerste drie maanden van 2014 gaat Hitachi beginnen met het testen van het product in Noord-Amerika. De nieuwe technologie moet vanaf het eind van 2015 te koop zijn, aldus Hitachi.

Toekomstmuziek
Voorlopig moet de nieuwe technologie dus nog uitvoerig getest worden en zal het zeker nog twee jaar duren voordat de eerste apparaten in Nederland op de markt verschijnen. Een stap dichter naar onafhankelijkheid is zeker gemaakt met de ontwikkeling van de nieuwe technologie maar om het apparaat ook daadwerkelijk op uw netwerk aan te sluiten is voorlopig nog toekomstmuziek.

Energie vergelijken valkuilen

Als je wilt overstappen naar een …

energie vergelijk

Zonder welkomstpremie energie vergelijken

Het jaarlijkse moment waarop de …

energie vergelijken

Zonder waarborg energie vergelijken

Iedereen die in een huis woont …