Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

De aanleg van het grootste van zonnepark op bedrijventerrein De Brem  in Gennep van 28 ha gaat voorlopig niet door. Dit hebben de stemmingen in de Tweede Kamer over het belastingplan 2014 en het Nationaal Energieakkoord duidelijk gemaakt en is tevens is de conclusie van de haalbaarheidsstudie uitgevoerd in opdracht van Duurzaam Energiepark De Brem.

Wat er op papier zo mooi uitzag lijkt in de praktijk niet haalbaar. Het plan voor de aanleg van het park bestond uit maar liefst 75.000 zonnepanelen met een capaciteit van 19 megawatt. Het park zou gerealiseerd worden op een onverkoopbaar bedrijventerrein wat zwaar op de begroting van de gemeente drukt.

Het lokaal opwekken van duurzame energie wordt ingeperkt door de zogenaamde postcoderoos. Dit is tevens het belangrijkste obstakel in het Energieakkoord. De postcoderoos zorgt ervoor dat de belastingvoordelen voor afnemers van duurzame energie alleen gelden voor bewoners van het viercijferige  postcode gebied van De Brem en aangrenzende postcodegebieden. Om een gezonde business case te hebben zou ruim de helft van de inwoners van Noord-Limburg mee moeten doen aan het initiatief. Dit wordt door de initiatiefnemers niet realistisch geacht.

Een ander obstakel in het Energieakkoord is het gebrek aan zekerheid voor investeerders. Investeerders vinden het project te risicovol omdat belastingmaatregelen in principe elk jaar kunnen worden terug gedraaid. Voor de regering zijn garanties langer dan zeven jaar niet bespreekbaar. Ook banken zijn volgens de initiatiefnemers niet bereid om vanwege de kortdurende zekerheid te investeren in een dergelijk project als het duurzaam energiepark De Brem.

Het aanvragen van een Green Deal met het rijk heeft geen ruimte geboden. Bij een Green Deal met de overheid, kunnen bepaalde regels versoepeld of tijdelijk buiten werking gesteld worden. Regels die de realisatie van een duurzaam project in de weg staan kunnen aangepast worden zodat ze de realisatie van het project niet in de weg staan. Volgens het ministerie van Economische Zaken is het verruimen van de postcoderoos voor dit project niet opportuun.

Volgens de haalbaarheidsstudie van de stichting haalbaarheidsstudie duurzaam energiepark zijn er geen technische en financiële bezwaren voor de aanleg van het energiepark. De uitwerkingen van het Nationaal Energieakkoord en de beperkingen waartoe de regering en het parlement hebben besloten zijn dusdanig, dat het duurzame energiepark De Brem nu niet haalbaar is.


Meer nieuws:

Meer nieuws