Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Het gebruik van zonne-energie zal de komende jaren flink toenemen. Het totale aandeel van energie opgewekt uit de zon zal explosief groeien komende jaren. De huidige markten nemen al groei waar en nieuwe markten dienen zich aan. Dit concludeert Deutsche Bank.  Volgens de bak komt er een tweede ‘goudkoorts’ op.

In het onderzoekrapport dat deze week naar buiten werd gebracht, staat dat er in 2014 ruim 45 gigawatt aan zonne-energie bij zal komen. Komende jaren zit er een jaarlijkse groei van 25 procent in. De Verenigde Staten, China en Japan zijn de grootste markten en blijven hard doorgroeien.  Het aandeel van de totale vraag naar zonne-energie kwam voor een groot deel uit Japan en China. Deze bedroeg 45 tot 50 procent in 2013.

Nieuwe groeigolf zonne-energie op komst

De lager wordende prijs van zonnepanelen heeft uiteraard meegespeeld met de groeiende vraag. Nu wordt het belangrijk voor de industrie om installatie en verzekeringen kostenefficiënter te krijgen. Waar de eerste ‘zonnekoorts’ in Duitsland ontstond, zijn het nu andere landen zoals India, Australië, Zuid-Afrika en Mexico waar men over wil naar zonne-energie. Deze landen krijgen meer welvaart en willen direct investeren in duurzaamheid, aldus Deutsche Bank.

“Het grootste deel van deze markten zit tegen netpariteit aan – wanneer zonne-energie even goedkoop  of goedkoper is dan fossiele energie -en de groei is daarom duurzaam.” De bank voegt toe: “Nog belangrijker, wij denken dat barrières in het netwerk en de moeilijkheden met de financiering, die de groei tegen hielden in 2013, steeds meer zullen verdwijnen.”

Overigens is wel goed om te vermelden dat zonne-energie vooral door subsidie is aangewakkerd. Doordat de Duitse overheid de aanleg en aanschaf zwaar subsidieerde werd de productie en aanleg zonnepanelen schaalbaar en betaalbaar. Technologische ontwikkelingen en groeiende vraag drijven de prijzen van zonnepanelen (nog) steeds verder omlaag. Nu lijken we het zonder subsidie af te kunnen.


Meer nieuws:

Meer nieuws