Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?
energie vergelijken

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat een onderzoek instellen naar aanleiding van het feit dat energiemaatschapijen een borgsom vragen aan ‘risicoklanten’. Mensen die schulden hebben of een ander risico zouden vormen, moeten soms wel 1000 euro borg betalen aan hun nieuwe energiemaatschappij. Dit kwam aan het licht dankzij een uitzending van het televisieprogramma ‘Kassa’.

De hoogte van de borgsom verschilt sterk per energieleverancier. Energie Direct is met 1000 euro borg koploper. Greenchoice en Eneco vragen 400 euro en de Nederlandse Energie Maatschappij 180 euro. Ook Budget Energie en Nuon vragen een borgsom aan nieuwe klanten die misschien de maandelijkse rekening niet kunnen betalen.

In het VARA programma ‘Kassa’ was directeur Sjef Peeraer van Budget Energie te gast. Volgens Peeraer moeten vooral nieuwe energieleveranciers wel een borgsom vragen, omdat ze anders te veel verliezen leiden aan klanten die hun rekening niet belangen. Energiebedrijven zijn verplicht om een contract minimaal een half jaar te laten, ook als er niet betaald wordt.

De NMa gaat onderzoeken of het vragen van hoge borgsommen wel rechtsgeldig is. Het vragen van borg aan bepaalde klanten zou als discriminatie kunnen worden gezien. Het is nog niet bekend wanneer de resultaten van het onderzoek bekend zullen worden gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *