Blog

Dubbel- of enkelstroomtarief?

Dit artikel is geschreven door Arjan Luijben van kostencheck.nl. Hij adviseert o.a. het MKB over kostenbesparingen.

Wanneer is enkel of dubbelstroomtarief gunstiger? In deze tip leg ik uit in welke situatie een enkelstroomtarief voordeliger is dan een dubbelstroomtarief.

Wat is het verschil?
Elke energieleverancier biedt een dubbel- en een enkelstroomtarief. Een dubbelstroomcontract hanteert voor de nacht een laag en voor de dag een hoog tarief. Bij een enkelstroomcontract betaalt u een vast tarief per kWh.

Wanneer is een dubbeltarief voordelig?
Welk tarief voor u het voordeligst is, berekent u op basis van het omslagpunt. Om dat vast te stellen, heeft u drie tarieven nodig: dag-, nacht- en enkeltarief. Daarnaast moet u weten hoeveel stroom u overdag en ’s-nachts gebruikt. Deze gegevens kunt u opvragen bij uw leverancier. Met deze gegevens kunt u eenvoudig uitrekenen welk tarief voor u het gunstigste uitpakt. Dit geldt zowel voor bedrijven als voor gewone huishoudens.

Voorbeeld
Een drukkerij gebruikt overdag 80% van de totale afname. Bij een bakker is dit andersom. Hier volgt een rekenvoorbeeld voor beide ondernemers:

100.000 kWh per jaar
enkeltarief: € 7.300,-

Dubbeltarief voor de drukkerij:
80.000 x 0,085
20.000 x 0,056 = € 7.920,-

Dubbeltarief voor de bakkerij:
20.000 x 0,085
80.000 x 0,056 = € 6.180,-

Voor de bakkerij levert een dubbeltarief een besparing van € 1.120,- op per jaar. Voor de drukkerij is juist een enkeltarief gunstiger. Dat scheelt € 620,- per jaar.

Conclusie
Contracten met een dubbeltarief komen het meeste voor. Toch is dat lang niet voor iedereen gunstig. Is uw verbruik in de nacht 40% of minder van uw totale verbruik, dan is een contract met een enkeltarief voordeliger. Hoe switcht u? Bel uw leverancier en vraag de wijziging aan. Een switch is een gratis administratieve handeling. Als u eenmaal bent geswitcht, komt dit voordeel ieder jaar terug. Het is dus echt de moeite waard!

Wat kost een energie precies?

Vergelijk alle prijzen van alle bekende energieleveranciers in Nederland! Bespaar op deze manier elk jaar tot wel 450 euro! Maak ook gebruik van de welkomstcadeaus ieder jaar.