Blog

Energierekening omlaag met 50 euro

Er wordt een kleine meevaller op de energierekening verwacht. De komende 3 jaar gaan de kosten voor het transport van gas en elektriciteit namelijk omlaag. In totaal zal Nederland (zowel bedrijf als particulier) ruim 2 miljard euro minder uit gaan geven aan energietransport. Dit meldt het Financieel Dagblad.

De Nederlandse consument zal tot en met 2016 ongeveer 5 procent minder betalen voor energie. De verlaging is gunstiger dan eerst werd aangenomen. In de praktijk zal een energierekening gemiddeld 50 euro per jaar goedkoper worden.Voor elektriciteit gaan de prijzen van regionale netbeheerders jaarlijks met zo’n 8 procent omlaag en bij TenneT met 7 procent.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) meldt dat de besparing vooral optreedt door de lage rente waardoor netbeheerders goedkoop kunnen lenen. De ACM bepaalt maximumtarieven voor het netwerk omdat netbeheerders geen concurrentie hebben, iedere regio heeft slecht één beheerder.. Deze tarieven beslaan bijna een vijfde van de totale energierekening.

De maximumtarieven zijn tegen het zere been van de netbeheerders. Zijn claimen dat inkomsten daardoor achteruit gaan en er daardoor minder geïnvesteerd kan worden. Ook wordt er door de beheerders gewaarschuwd dat de tarieven over een paar jaar mogelijk met terugwerkende kracht weer naar boven moeten worden bijgesteld. Dit gebeurde eerder ook al.

Wat kost een energie precies?

Vergelijk alle prijzen van alle bekende energieleveranciers in Nederland! Bespaar op deze manier elk jaar tot wel 450 euro! Maak ook gebruik van de welkomstcadeaus ieder jaar.