Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Elektriciteit prijzen 2017

Door de liberalisering van de energiemarkt in Nederland hebben een aantal nieuwe energieleveranciers hun opkomst gemaakt. Voor 2004 was het voor de consument niet mogelijk om zelf een energieleverancier te kiezen en deze onderling te vergelijken voor de goedkoopste prijzen. Doordat energieleveranciers nu klanten moeten werven en behouden, heb je hierdoor concurrentie tussen de energieleveranciers. Het gevolg is dat de klant een betere service en kwaliteit ontvangt tegen lagere prijzen.

Wie zijn de nieuwkomers op de Nederlandse energiemarkt?

Voor de liberalisering van de energiemarkt waren er slechts een aantal grote energiebedrijven op de Nederlandse markt. Na de liberalisering deden er steeds meer andere energieleveranciers hun intrede, zoals Oxxio, Energiedirect.nl, E.ON, Greenchoice, Budget Energie, Qurrent, Nederlandse Energie Maatschappij, DONG Energy, Delta, Electrabel, Vandebron, EnergieFlex en Pure Energie.

Oxxio’s aangeboden diensten

Bij Oxxio kun je energiepakketten afsluiten voor een maand, een jaar of drie jaar. Hierbij krijg je groene stroom geleverd en standaard gas. Dit zijn vaste abonnementen, waardoor je niet te maken krijgt met stijgingen in de fluctuerende energieprijzen. Bij Oxxio kun je een energieabonnement combineren met een alles in 1 abonnement voor telefonie, internet en televisie voor extra voordelen. Bij de groene stroom kun je nog kiezen uit stroom van Europese windmolens of groene stroom van Nederlandse bodem. Ook kun je ten alle tijden je energierekening inzien via de Oxxio app.

Energiedirect.nl vast of flexibel

Energiedirect.nl biedt groene stroom aan in al zijn energiepakketten. Een abonnement bij Energiedirect.nl kun je voor een jaar of twee jaar vast afsluiten. Ook heb je de mogelijkheid om een flexibel abonnement af te sluiten. Ieder half jaar krijg je dan scherpe aanbiedingen en je kunt maandelijks je abonnement opzeggen. Met de app van Energiedirect.nl kun je tevens overal je energiezaken regelen. Tevens krijg je bij Energiedirect.nl korting bij sommige tankstations, vriendenvoordeel en kunnen ze je helpen met de installatie van zonnepanelen of het isoleren van je woning. Eveneens is Energiedirect.nl rugsponsor van voetbalclub PSV, wat ook nog voor scherpe deals en acties zorgt voor diens trouwe klanten en nieuwe klanten.

E.ON Benelux

E.ON Benelux is onderdeel van het Duitse nutsbedrijf E.ON Energie AG, een energieproducent en leverancier. E.ON is de grootste leverancier van Europa. Bij E.ON wordt zowel stroom als gas op een duurzame manier geproduceerd uit wind, zon en biomassa. E.ON heeft een groot aantal abonnementen, waaruit je als klant kunt kiezen. Bij een vast abonnement kan de leveringsprijs niet veranderen, waardoor je beschermd bent tegen fluctuerende energieprijzen. Wanneer je een abonnement bij E.ON afsluit, krijg je automatisch een slimme meter geïnstalleerd.

Greenchoice en Qurrent zijn helemaal groen geworden

Maatschappij Qurrent is samengegaan met Greenchoice met als doel de Nederlandse lokale energietransitie te versnellen, wat leidt tot een schaalvergroting en betere efficiëntie. Greenchoice heeft alleen maar groene abonnementen, wat inhoudt dat je groene stroom en groen gas geleverd krijgt. Hiermee is Greenchoice een voorloper op duurzame energielevering. Met dit abonnement verkrijg je groene stroom uit de Nederlandse lucht en zon. Bij je gaslevering krijg je biogas, gevormd uit een aantal Nederlandse bosprojecten.

Budget Energie

Budget Energie is onderdeel van Budget Thuis. Het is een organisatie, die energie levert, maar ook telefonie, televisie en internet. Daarom krijg je als klant ook extra korting, wanneer je jouw energieabonnement afsluit samen met een alles in 1 pakket van Budget Thuis. Budget Energie biedt hun klanten drie energiepakketten aan, waarbij groene stroom inbegrepen zit. De groene stroom wordt door Nederlandse windmolens opgewekt of door middel van waterkrachtenergie uit Zweden, Spanje en Italië.

De Nederlandse Energie Maatschappij

De Nederlandse Energie Maatschappij levert groene stroom geproduceerd in Europese windparken in Denemarken, Italië, Noorwegen en Spanje. De overige energie wordt opgewekt op basis van waterkrachtenergie uit de landen Italië en Spanje. Een standaard pakket bij de Nederlandse Energie Maatschappij bestaat uit grijze stroom. Wil je groene stroom aanschaffen bij de Nederlandse Energie Maatschappij, dan betaal je per jaar €1.89 extra. Wil je windenergie per se van Nederlandse bodem, dan betaal je zelfs jaarlijks €12 meer.

DONG Energy

DONG Energy is onderdeel van het Deense bedrijf Ørsted. Vanaf 2005 is het bedrijf ook in Nederland operationeel. Het bedrijf is momenteel markleider in het plaatsen van windmolenparken op zee.

Vandebron

Energieproducent Vandebron levert groene energie, die opgewekt wordt op Nederlandse bodem. Hierbij kun je kiezen uit windenergie, zonne-energie of bio-energie. Sluit je een abonnement bij Vandebron af via een vriend, dan krijg je ook nog honderd euro aan vriendenkorting. Een kernwaarde bij Vandebron is transparantheid bieden aan de klant, zodat je als consument precies weet van welke bron jouw energielevering vandaan komt.

Electrabel oftewel ENGIE

Electrabel gaat nu verder onder de naam ENGIE. Deze maatschappij maakt gebruik van Nederlandse zonne-energie opgewekt met zonnepanelen of van windenergie. Welke energiebron kun je zelf kiezen. Wat betreft gas heeft ENGIE een CO²-compensatie project, waarbij de uitstoot van dit broeikasgas verminderd wordt door CO² gecompenseerd gas.

Stimulatie energieleveranciers

Jaarlijks worden er de Energie Awards uitgereikt om de energieleveranciers te blijven stimuleren hun best te doen voor de klanten. De winnaar wordt bepaald aan de hand van klantbeoordelingen gebaseerd op klanttevredenheidsonderzoeken en op de prijsstelling gebaseerd op hoe vaak en hoe hoog de energieleverancier dat jaar in een miljoen vergelijkingsresultaten voorkwam.

 

1 reactie “De nieuwkomers op de Nederlandse energiemarkt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Vattenfall introduceert flexPrijs

maart 1, 2024

In de wereld van energiecontracten zet een nieuwe trend zich voort, en

Grote verschillen energierekening komende 10 jaar!

februari 12, 2024

Een recent uitgevoerd onderzoek, gecommissioneerd door Essent en uitgevoerd door het gerenommeerde

2/3e Nederlanders verandert van energie vanwege de prijs

oktober 11, 2021

Vanwege de stijgende gasprijzen vervallen steeds meer Nederlanders in ‘energiearmoede’. Zij hebben