Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Energie is een belangrijke kostenpost bij je huishoudbudget. Het is dan ook goed om regelmatig te controleren of je niet teveel betaalt voor jouw energie. Toch is het een schimmig gebied wanneer je een andere energieleverancier gaat zoeken. We hebben 5 fabels voor je op een rij gezet en toegelicht.

De stroom is hetzelfde maar de prijs is anders

Dit is de meest hardnekkige fabel op dit gebied. Er zijn leveranciers die adverteren met een zeer lage stroomprijs voor stroom die naar eigen zeggen 100 procent groen is. Dat klinkt goed voor jou wanneer je een contract wil afsluiten. Een lage energieprijs wil eigenlijk iedereen wel maar je wil ook goed zijn voor het milieu. Feit is dat leveranciers die een zeer lage stroomprijs hanteren jou vaak helemaal geen groene stroom verkopen. In dit geval is er vaak sprake van zogeheten gecompenseerde energie. Dat wil zeggen dat je grijze energie afneemt die bijvoorbeeld in kolencentrales en kerncentrales is opgewekt waarbij een hoge CO2 uitstoot plaatsvindt. Die hoge CO2 uitstoot wordt gecompenseerd doordat men gebruik maakt van GVO die men koopt bij bijvoorbeeld windmolenparken in het buitenland. Het energiebedrijf compenseert daarbij de CO2 uitstoot en daarbij verduurzaamt men de energie die verkocht wordt. Gaat het om aardgas dan wordt er gebruik gemaakt van Carbon Credits. Dit is een vorm van aandelen in bijvoorbeeld een project van het Wereld Natuur Fonds. Daarbij worden bomen aangeplant waardoor de uitstoot van CO2 van de aarde wordt gecompenseerd. Deze manier van energie verkopen is voordeliger dan groene energie verkopen. Groen is dus niet altijd groen.

Overstappen loont toch niet want energie kost overal hetzelfde

Ook een veelgehoorde fabel die je regelmatig hoort. Niet zo raar wanneer je bedenkt dat de energieprijs gebaseerd is op de prijs van olie. Toch kost niet alle energie hetzelfde. Er is een wereldmarkt van energie waar een levendige handel plaatsvindt. Exploitanten van bijvoorbeeld grote waterkrachtcentrales en windmolenparken verkopen energie tegen prijzen waarmee ze elkaar concurreren. De prijs van duurzame energie kan dus behoorlijk uiteen lopen. Het is goed om te kijken naar de manier waarop de leverancier aan de energie komt. Gaat het om energie waarbij minder tot geen olie is gebruikt dan zal de energieprijs behoorlijk kunnen verschillen. De prijs van aardgas daarentegen is wel een prijs die relatief gezien hetzelfde kost bij de verschillende leveranciers. Dit is naar verhouding het grootste deel van je energierekening. Goed om in de gaten te houden. Overstappen kan dus wel degelijk lonen.

Dat cadeau wat je krijgt betaal je zelf

Sommige energieleveranciers geven graag een cadeau wanneer je energie van hun gaat afnemen. Met name Essent en Oxxio geven geschenken en cashback bij een nieuw contract. De meest hardnekkige fabel hierbij is dat je het zelf betaalt. Dit is niet helemaal waar. Als nieuwe klant profiteer je van gunstige korting op jouw energiecontract of van een interessante aanbieding. De zittende klanten zijn vaak na een aantal jaren de dupe van deze acties. Zij betalen namelijk hogere kosten voor hun energie waardoor de energieleverancier met cadeautjes kan strooien. Goed nieuws voor de zittende klanten is dat zij ook na het aflopen van de contractduur kunnen overstappen naar een andere energieleverancier die presentjes of cashback geeft. Als jouw contract is afgelopen ben je vrij om te gaan waar je wil. Ook bij je huidige leverancier kan je na het aflopen van je contract een nieuw contract aangaan waarbij jij profiteert van een cadeau of cashback. Goed in de gaten houden dus wanneer jouw contract eindigt.

Een model contract is voordeliger dan een contract met een vaste prijs

Dit is iets wat je wel haast zou denken wanneer je kijkt naar de diverse energieprijzen die er worden gehanteerd. Tussen het maandbedrag van een modelcontract en een langlopend contract kan wel tot 10 euro verschil zitten in het maandbedrag. Toch is dit niet altijd het geval. Een model contract gaat altijd uit van de huidige marktprijs van energie. Die kan op bepaalde momenten aantrekkelijk laag liggen en op andere momenten een stuk hoger. Het is dan ook bijna altijd in je voordeel om een contract voor een langere periode af te sluiten. In dat geval wordt er namelijk een gemiddelde genomen van de prijspeilingen over een aantal jaren heen. Je betaalt een vast bedrag wat hierop gebaseerd is. Je zal dan vanaf halverwege je contract in het voordeel zijn doordat de energieprijs op dat moment behoorlijk hoog is, maar aan het begin betaal je vaak wat meer. Dat komt doordat de energieprijzen in de toekomst behoorlijk zullen stijgen. Voor langere tijd je contract vastleggen is dus praktischer. Er zijn energieleveranciers die jou het voordeel van prijsclicks aanbieden wanneer je veel energie afneemt. Dit is gunstig wanneer de energieprijs op dat moment historisch laag is. Je kan dan voor een aantal jaar goedkoop je energie afnemen.

Bij een overstap kom ik misschien zonder stroom te zitten

Dit is bij veel mensen die de overstap overwegen de grootste angst. Namelijk dat er wat mis loopt waardoor je zonder stroom komt te zitten. Feit is dat een overstap van de ene energieleverancier naar de andere niet meer dan een administratieve handeling is. De levering van stroom door het energietransportbedrijf loopt namelijk gewoon door. Heb je een overstap van de ene naar de andere energieleverancier op tijd aangevraagd dan kom je dus niet zonder stroom te zitten. Gun het energiebedrijf de tijd om de administratie te regelen en er is niets aan de hand.

Een contract op maat voor jou

Kies je een nieuw energiecontract, vraag dan eerst prijzen op. Dat doe je met deze button. Je ontvangt van meerdere energieleveranciers hun aanbiedingen om te vergelijken.


Meer nieuws:

Meer nieuws