Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Wanneer je er voor hebt gekozen om gebruik te maken van stadsverwarming dien je er rekening mee te houden dat je verschillende facturen of andere financiële documenten zal ontvangen. Het betreft hier onder meer de zogenaamde warmtenota. Deze nota brengt verschillende in kosten in rekening die allemaal samen de totale verbruikskost behelzen voor het jaarlijkse verbruik op vlak van energie of warmte. Is het voor jou niet helemaal duidelijk wat een warmtenota nu precies en op welke manieren ze exact is opgebouwd? In dat geval kan de informatie die is terug te vinden op deze pagina je daar ongetwijfeld bij helpen.

Over welke indeling beschikt de warmtenota?

Zoals reeds aangegeven in de inleiding van deze pagina dient er rekening mee te worden gehouden dat de warmtenota niet één, maar wel verschillende kosten in rekening brengt. Dit is interessant, want op deze manier worden de administratieve verplichtingen sterk beperkt, maar anderzijds brengt het ook de nodige verwarring met zich mee bij de consument of zakelijke afnemer van bijvoorbeeld stads- of blokverwarming. Omwille van deze reden zetten wij graag even duidelijk op een rijtje met welke kosten je door middel van de warmtenota precies kan worden geconfronteerd:

1.) De kosten voor de levering van warmte

In eerste instantie is er uiteraard de kost die wordt aangerekend voor het geleverd krijgen van de warmte die wordt verbruikt in huis. Dit kan niet eender welke kost zijn, in tegendeel. De jaarlijkse maximum kostprijs wordt steeds vastgesteld door de ACM, de Autoriteit Consument & Markt. Voor het jaar 2015 werd dit bedrag vastgesteld op 281,78 euro, voor het jaar 2016 lag dit bedrag op 276,13 euro en voor het jaar 2017 was er sprake van een kostprijs van 299,16 euro. Daar bovenop wordt er ook altijd een vastgestelde prijs gehanteerd per verbruikte gigajoule. Alle genoemde bedragen zijn inclusief BTW.

2.) De eventuele kosten voor een warmtewisselaar

Wordt er door jou ook gebruik gemaakt van warm tapwater? In dat geval heb je nood aan een warmtewisselaar. Het betreft hier in deze situatie een cruciaal onderdeel van de zogenaamde afleverset. Vaak wordt hiernaar verwezen als zijnde een warmte unit. Het is mogelijk dat je zelf over een warmtewisselaar beschikt. Is dit het geval, dan spreekt het voor zich dat er door je leverancier geen kosten voor mogen worden aangerekend. Ben je genoodzaakt om de warmtewisselaar toch te huren van de warmteleverancier? In dat geval zal je daarvoor moeten betalen. Let op, deze kosten werden niet door de ACM vastgesteld. Dit neemt uiteraard niet weg dat ze wel redelijk moeten zijn. Beschik je zelf niet over een afleverset? In dat geval bestaat de kans dat er sprake is van een centrale afleverset voor een groep bewoners. De kosten die worden aangerekend voor een dergelijke afleverset mogen door de warmteleverancier worden doorgerekend aan de bewoners.

3.) De kosten voor het meten van het warmteverbruik

Er wordt voor het meten van het warmteverbruik een zogenaamd meettarief gehanteerd. Dit tarief is vastgesteld en bedroeg voor het jaar 2016 24,97 euro. Voor het jaar 2017 steeg de kost naar 25,02 euro. De algemene verwachting is dat de kost ook in de komende jaren nog verder zal stijgen. In deze kosten is de BTW telkens inbegrepen. De vaste kosten voor warmte worden doorgaans geplaatst onder de post ‘vastrecht’. Dit vastrecht is opgebouwd uit de vaste kosten voor de levering van de warmte vermeerdert met het zogenaamde meettarief.

4.) Mogelijke andere kosten op de warmtenota

Het gebeurt vaak dat een warmteleverancier bepaalde werkzaamheden heeft moeten uitvoeren die in principe niets te maken hebben met de hierboven aangegeven kosten. Het kan hierbij gaan onder meer gaan over werkzaamheden met betrekking tot de radiator. In dit geval is de warmteleverancier gemachtigd om deze extra kosten eveneens te vermelden en dus aan te rekenen door middel van de warmtenota die je ontvangt.

De verjaringstermijn van warmtenota’s

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat een warmtenota steeds over een bepaalde verjaringstermijn beschikt. Deze termijn werd aangepast met ingang van 1 januari 2014. Alle warmtenota’s die moesten worden betaald voor 1 januari 2014 beschikken over een verjaringstermijn van 5 jaar. Voor alle warmtenota’s die moesten worden betaald na deze periode geldt een verjaringstermijn van 2 jaar.

Wat wanneer je het niet eens bent met je ontvangen warmtenota?

Het is perfect mogelijk dat je na de verjaring van een warmtenota alsnog een betalingsverzoek ontvangt van je warmteleverancier. In dit geval of wanneer je het bijvoorbeeld helemaal niet eens bent met de naheffing die je hebt ontvangen is het mogelijk om verschillende acties te ondernemen, namelijk:

  • Je kan contact opnemen met de warmteleverancier door te bellen of te schrijven naar de klantendienst. Je kan het probleem of je klacht dan voorleggen en bekijken of er een onderlinge overeenkomst kan worden afgesloten.
  • Je kan verzoeken om rechtsbijstand. Om dit te kunnen doen moet je uiteraard over een rechtsbijstandverzekering beschikken en je verzekeraar contacteren.
  • Er kan een procedure worden opgestart bij de geschillencommissie of de huurcommissie, afhankelijk van de situatie. Nadat alle nodige bewijsstukken zijn voorgelegd (door beide partijen) zal deze commissie bepalen wie van de twee gelijk heeft. Het besluit van de commissie is bindend voor beide partijen.
Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Meer nieuws:

Meer nieuws